Pénz- és tőkepiac

A heti árverseny nyertesei: a nemesfémek és az élelmiszerek

A gyenge dollár, és a javuló piaci hangulat érezteti hatását a nyersanyagok árképzésében. Szinte minden drágul, de a legjelentősebb nyomás a nemesfémekre és az élelmiszerekre hat.

Több napja drágul az arany, egy uncia azonnali szállításának árfolyama ma 2,3 százalékot emelkedett 772,15 dollárra. A nemesfém drágulása mögött a gyenge dollár játssza a szerepet, valamint az energiahordozók drágulása, amely inflációs nyomást generál (a dollár 1,3292-re drágult az euróval szemben, az amerikai könnyűolaj jegyzése pedig 70 dollár fölé emelkedett).

Más nemesfém is drágult az elmúlt napokban: ma délelőtt az ezüst árfolyama 4,4 százalékkal nőtt: 10,305 dollárig unciánként, a platina ára 7,5 százalékkal bővült, egy uncia 868,75 dollárba kerül. A palládium ára pedig 2,6 százalékot nőtt 204,25 dollárig unciánként.

Az árupiaci ralit a mezőgazdasági termények húzzák leginkább, az elmúlt néhány nap alatt 10 százalékot meghaladó drágulást produkáltak. Az amerikai mezőgazdasági hivatal csökkentette a termés előrejelzését, ez pedig segíti az árképzést. A kukorica például tegnap a chicagoi árutőzsdén engedélyezett maximális árfolyam nyereséget könyvelhette el, és ma tovább drágult: a decemberi szállítás ára 2,7 százalékkal nőtt 4,32 dollárra vékánként. A szójabab januári szállítása vékánként 2,3 százalékkal ér ma többet: 9,69 dollár (tegnap 6,6 százalékot emelkedett az árfolyam, amely a legjelentősebb növekedés az elmúlt 20 évben). A búza decemberi szállításra ma 3,1 százalékot drágult 5,785 dollár egy véka. Tegnap 9,2 százalékkal emelkedett a búza árfolyama, ami szintén 1988 óta mért rekord. Az ár-rali holnap is folytatódhat, ugyanis Japán 96 ezer tonna búzaliszt vásárlását jelenti be.

arany palládium kőolaj termény szójabab élelmiszer dollár véka ár-rali nemesfém Japán ezüst platina kukorica mezőgazdaság jegyzés nyersanyag uncia árfolyam búza árupiac
Kapcsolódó cikkek