Pénz- és tőkepiac

Gyengélkedik a forint, jövő héten sem lesz nagy visszatérés

A globális piacon uralkodó bizonytalanság hatására gyengülnek a feltörekvő piaci devizák. Tegnap egy éves rekord szintre erősödött a dollár az euróval szemben (1,37-es értéken utoljára tavaly augusztusban volt az árfolyam).

 Csontó Balázs az ING Bank elemzője lapunknak elmondta, hogy a forint mozgása követi a régiós trendet, ahol a jelentősebb fizetőeszközök (lengyel zlotyi és cseh korona) is számottevő gyengülést könyvel el. A forint árfolyama ma délelőtt megközelítette a 246-os értéket, 11 óra előtt 245,97-en ingadozott az euróval szembeni kurzus. A zlotyi valamelyest korrigált a tegnap zuhanásából: 3,429-re tért vissza az euró-árfolyama.

A cseh korona a forinthoz hasonlóan gyengül. Csontó Balázs a következő héten is a 240 - 245-ös sávban várja a forint ingadozását, amely októberben végéig kitart. Az év végére viszont inkább 240 körül stabilizálódik majd a kurzus. Az elemző szerint hosszú távon lehet reál felértékelődésre számítani, ahogy a magyar fizetőeszköz felzárkózik a régiós pénzekhez. (Utóbbiak az elmúlt években 20 százalék fölötti erősödést könyveltek el a dollárral szemben. A forint például csak 2-3 százalékot erősödött az utóbbi 3 év tekintetében).

Az MNB várhatóan idén már nem nyúl az alapkamathoz, ugyanis a volatilis energiaárak kiszámíthatatlan hatást gyakorolnak az inflációra, sőt a forint-euró árfolyam az augusztusi jelentésben szerepelthez képest 4-5 százalékkal gyengébb (232 forint helyett 245). Az MNB jövő év első negyedévében kezdheti meg a kamatvágást – mondja a Csontó Balázs. Ha az EKB - ahogy arra Jean Claude Trichet jegybankelnök szavaiból következteti a piac – akár már novemberben vágna a közös térség alaprátáján, ez nem hatna az MNB döntéshozóira, akik továbbra is óvatosak maradnak – mondja az elemző.

forint EKB kurzus cseh korona dollár lengyel zlotyi Jean Claude Trichet MNB ING euró árfolyam Csontó Balázs
Kapcsolódó cikkek