Pénz- és tőkepiac

Kétéves mélypontra zuhant a forint - Közel 281-et is adtak egy euróért

Jelentős veszteségeket szenvednek el a kelet közép európai feltörekvő devizák a ma délutáni kereskedésben, igaz az árfolyam mozgásaik mögött más erők hatnak.

A magyar deviza lassan két hete, hogy több mint 10 százalékkal elmozdult az elmúlt hónapok átlagos szintjéről és 260-270 forint között ingadozik az euróval szemben. Ma este már ebből a sávból is kilépett a kurzus, és kétéves mélybe gyengült: 280,96 forintot is adtak az euróért a nemzetközi devizapiacon.

A magyar eszközöket súlyosan érinti a globális pénzügyi pánik és a kockázatos befektetéseket karantén alá helyező befektetői magatartás. A régió más országaiban is jelentős devizagyengülés mozgatja az árfolyamokat, a szűkebb környezetünkben az egyik legbiztosabb fundamentumú cseh korona több mint öt hónapos szintre gyengült az euróval szemben, amit inkább a politikai bizonytalanságok tartanak hektikus pályán. (holnap szavaz a cseh parlament a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról). A korona árfolyama 0,6 százalékot gyengült 25,29-re az euróval szemben.

Nyeste Orsolya az Erste bank elemzője szerint ugyanakkor nincs szó trendszerű mozgásról, inkább a piac rángatja össze vissza a devizákat. Az elemző kiemelte, hogy az e heti forint gyengülésért felelős a hosszú hétvége is, ugyanis ettől még alacsonyabb a likviditás a piacon, ami elriasztja a vevőket. Nyeste Orsolya elmondta, hogy a magyar eszközök megítélése nem túl jó, emiatt tartják kockázatosnak a befektetők a forintot, de szerinte ezt a hazai fundamentumok nem indokolják. A Fitch Ratings hazai besorolást lerontó múlt heti lépése is a lehető legszerencsétlenebb volatilis időszakban jött, pedig a hitelminősítő cég érvei nem követik a valós hazai fejleményeket – véli az elemző.

Ahhoz, hogy a forint helyzete stabil legyen, az államháztartás hiányát kell a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni, és a megtakarítások szintjét is jelentős mértékben emelni szükséges - vélekedett egy háttérbeszélgetésen Duronelly Péter , a Budapest Alapkezelő Zrt. befektetési vezetője. Ez azt jelenti, hogy talán még a legfrissebb, a arányában 2,9 százalékos államháztartási hiánycélt is módosítani kell, és az is elengedhetetlen, hogy a megtakarítások szintje érezhetően emelkedjen. Az elmúlt években ugyanis drasztikusan nőtt a lakosság hitelfelvétele, amely mögött nem álltak újabb megtakarítások

forint Nyeste Orsolya deviza államháztartás kurzus cseh korona Duronelly Péter gyengülés euró régió Budapest Alapkezelő Fitch Ratings kelet közép európai árfolyam elemző Erste Bank
Kapcsolódó cikkek