Pénz- és tőkepiac

Mi vár ránk, ha elmúlik a pénzügyi válság?

A mostani pénzügyi válság kapcsán sokan a kapitalizmus, vagy legalábbis az angolszász gazdasági modell csődjéről beszélnek. De vajon mennyivel lesz jobb, ami ezután következik?

Szeptember végén, amikor az amerikai képviselőház először tárgyalta a 700 milliárd dolláros mentőcsomagot, én egy havannai kocsma teraszán szürcsöltem az italomat. Közben persze be-benéztem a televízióra, amelyet akkor kivételesen nem a sportcsatornára állítottak, így élőben követhettem az eseményeket.

Amikor aztán megszületett a képviselők elutasító döntése, és zuhanni kezdett a részvénypiac, szinte percre pontosan rá leszakadt az ég is. Nem szokatlan ez arrafelé: amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is áll az eső. Beljebb húzódtam hát, de a felhőszakadás olyan heves volt, hogy a víz hamarosan beszivárgott az utcáról, és elöntötte a kocsmát is. Csoda-e, ha a magamfajta újságíró rögtön a mindent elsodró válságra asszociált az efféle "égi" jelekből?


Az időjárásra vonatkozó hasonlat amúgy nem csak nekem jutott eszembe. A minap a CNBC televízió meghívott vendége a mostani krízist egy olyan hurrikánnal írta le, amelynek a legpusztítóbb részén túl vagyunk, már csak az eső esik. Véleménye szerint az amerikai vállalatok szilárd alapokon állnak, és a bizalom helyreállásával a jövő év második felétől ismét kisüt a nap. De még ha igaza is lesz: mi vár ránk utána?

Az egészen nyilvánvaló, hogy semmi sem maradhat úgy, mint eddig volt. Hiszen a történtek nyomán még a szabadpiac legelszántabb hívei közül is sokan önkritikát gyakoroltak. Alan Greenspan, akire a világ korábban nagy csodálattal tekintett, múlt heti kongresszusi meghallgatásán elismerte: "Tévedtem, amikor abban hittem, hogy a saját érdekük szerint működő bankok mindent megtesznek részvényeseik védelméért."

Ha nem lenne ilyen súlyos következménye, akár megrázó emberi történetnek is tarthatnánk, ahogy a 82 éves szakember – aki 18 és fél évig állt a Federal Reserve élén – eddigi munkásságáról ítéletet mondott: "Hibás az a modell, amelyről azt tartottam, hogy meghatározza a világ működését."

A neoliberalizmust temető, kárörvendő kommentárokban persze nincs hiány, ugyanakkor egyelőre igen kevés szó esik arról, milyen is lesz az új modell. Ez természetes, hiszen a tűzoltás közben az ember még nem arra gondol, milyen lesz a leégett ház új tapétája, bútorai. Az mindenesetre már most látszik, hogy az új világrend a nagyobb állami beavatkozás felé tart, akár szigorúbb törvények, akár támogatások, akár közvetlen tulajdonszerzés formájában.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

CNBC neoliberalizmus Fed greenspan válság
Kapcsolódó cikkek