Pénz- és tőkepiac

Nem dől be: hisztériakeltés a forint körül - drákói szigor jön

A drasztikus kormányzati lépések is kevésnek bizonyulhatnak a forint árfolyam stabilizálására – vélik a lapunk által megkérdezett elemzők – akik szerint a jelenlegi szinten biztosan nem marad a kurzus.

Suppan Gergely a Takarékbank elemzője és Németh Dávid az ING szakértője ugyanakkor nem látja reális esélyét annak, hogy bedőljön a forintpiac, vagyis a 300 forintos euró és svájci frank árfolyam vizionálása inkább a hisztériakeltés kategóriába tartozik.

Mindkét elemző úgy nyilatkozott, hogy a forint árfolyama rendkívül hektikus marad az elkövetkező hónapokban, de azt követően a mostani 260-270-es sáv környékén stabilizálódhat majd valahol a kurzus.

Az elemzők szerint most kiütközik, hogy a devizaforrások elapadása milyen árfolyamkockázatot jelentett a forint számára. A hazai fizetőeszköz egyre táguló sávban végez rendkívül hektikus ingadozást, amelyet egyfelől a nemzetközi befektetők pánikszerű magatartása, másfelől a magyar döntéshozók lépései rángatnak 260 és 270-es euró-határ között. Ma délelőtt - az EKB 5 milliárd eurós kedvezményére - inkább erősödött a forint, de délutánra az MNB deviza eszköz ellátást javító intézkedése már nem tudott segíteni, ismét 270-es értékig gyengült vissza a hazai fizetőeszköz.

Suppan Gergely úgy tudja, hogy a kormány rendkívül szigorú költségvetési intézkedéseket jelent be a hétvégén, amiben jelentős kiadáscsökkentés is szerepel. Ez javíthatja a magyar eszközök fundamentumát, de arra valószínűleg kevésnek bizonyul, hogy megnyugodjanak a kedélyek. Suppan szerint még jó pár hónapig irány nélküli rángatózásban marad a forintkurzus. Azt ma még nem látni, hogy mikor és milyen értéken kezd el stabilizálódni a magyar deviza, amelyre a nemzetközi hangulat erősen rányomja a bélyegét – mondja az elemző

Németh Dávid szerint a problémát a magas alapkamat, vagyis a rossz hazai fundamentumok jelentik. Emiatt a magyar lakosság és az állam forráséhségét inkább külföldi devizában felvett hitellel igyekezett kielégíteni, most, hogy elzáródnak a csapok, megnehezedik a pénzszerzés. Az elemző szerint pozitívum, hogy a jegybank és a kormány gyors lépésekkel igyekszik „megszerelni” a csapot, amelyhez hiteles támogatást kap az EKB-től.

Ma egyébként más régiós devizák is jelentősen gyengülnek. A cseh korona - amely mögött nem csak a fundamentumok erősebbek a forintnál, de az EU legalacsonyabb kamatrátájának köszönhetően szinte nincs is devizahitelezés az országban - és a lengyel zloty is több mint egy százalékot veszített délutánra az értékéből.

lengyel zloty hazai fizetőeszköz forint ING szakértője deviza drasztikus lépés cseh korona kiadáscsökkentés kormány Takarékbank elemzője MNB Suppan Gergely fundamentum szigot költségvetés Németh Dávid jegybank
Kapcsolódó cikkek