Pénz- és tőkepiac

Nyomás nehezedik az árupiacra - drágulnak a nyersanyagok

Nyomás alá kerülnek a terményárak. Az árupiacon is felfelé ható erő mozgatja az árfolyamokat, amelynek köszönhetően szinte minden termék jegyzése erősen korrigálja a elmúlt hetek veszteségeit.

Az UBS-Bloomberg CMCI közös árugörbéje - amely 26 vezető termék árfolyamát követi - 14 százalékot csökkent idén. A Reuters/Jefferies CRB index (19 áru jegyzését követi) az elmúlt két hétben 20 százalékot esett, viszont ma 3 százalékos pluszban van a mutató.

Látványosan drágult délelőtt az amerikai könnyűolaj (WTI) egy hordójának árfolyama: 3,3 százalékkal 84,53 dollárig, bár ez kevéssé nyugtatja meg az OPEC vezetőit, akik a jövő hónap elején tartják Bécsben rendkívüli ülésüket, hogy értékeljék a elmúlt félév árfolyam mozgását. A nyersolaj ára nyár óta szinte megfeleződött: július elején még 145 dollárba került egy hordó, a múlt héten már csak 77 dollárba. A hektikus ingadozás nehéz helyzetbe hozza a világ kitermelés 40 százalékát biztosító szervezetet, hiszen ha recesszióba süllyednek a legnagyobb felhasználók, elsősorban az Egyesült Államok és Európa, akkor valóra válhat a Merril Lynch szakértőinek a véleménye, akik 50 dolláros kőolaj árat prognosztizálnak 2009-re. A világgazdaság várható alakulásáról biztosat ma senki nem mondhat, ezért elemzők nem számítanak jelentős csökkentésre a kőolaj kitermelők részéről.

A pénzügyi rendszer megmentéséért harcba szálló kormányok egyelőre annyit elértek, hogy javult a bizalom a pénzpiacon (a bankközi Libor hitelkamat némileg csökkent tegnap és ma). Ha a meg is fékezhető, a sok ezermilliárdos tőkeinjekció ismételten előtérbe helyezi az inflációs nyomás problémáját. Utóbbi jellemzően a nemesfémek árfolyamát kezdte ma felhúzni: az arany unciája – amelyet tipikusan inflációs félelem elleni biztos befektetésként használnak – 2,3 százalékot drágult 852 dollárra. A merész elképzeléseiről híres Merril szakértők azt jósolják, hogy az arany átlag-árfolyama jövőre 1108 dollár, míg 2010-ben 1375 dollár lesz unciánként. Az ezüst azonnali szállításra 1,9 százalékot drágult 10,09 dollárra, jövőre 17,63, két év múlva 22,25 dolláros átlagárat várnak az említett elemzők.

Az árupiaci ralit segíti a dollár gyengélkedése, hiszen a legtöbb nyersanyag árát amerikai fizetőeszközben jegyzik a világpiacon. A dollár ma 1,37-ig ereszkedett az euróval szemben. Ennek hatására más fémek is drágulni kezdtek. A réz ára talán a legérzékenyebb a gazdasági kilátásokra, az elmúlt két nap növekedése 1986 óta a legnagyobb a fém esetben. Csak ma 7,5 százalékot drágult egy tonna réz (5500 dollárra) a londoni fémtőzsdén. A platina unciája 4 százalékot drágult 1028,50 dollárra, a palládium árfolyama 1,1 százalékot emelkedett 206,50 dollárig unciánként.

Az élelmiszer piaci termékek is jó starttal kezdték a hetet, a lendület ma is kitart: a szójabab vékája 2,5 százalékot drágult 9,5 dollárra, a kukorica 1,9 százalékkal ér többet: egy véka 4,2 dollár. A londoni Liffe tőzsdén áremelkedésben van a kávé, kakaó és a fehér cukor is. A robuszta januári szállítása 1,7 százalékot drágult, tonnájának ára így 1844 dollár. (idén 3,2 százalékot veszített értékéből a kávébab). A kakaó decemberi szállítása ugyanitt 0,1 százalékot drágult 1368 dollárra fontonként. A nem túl jelentős korrekció annak tudható be, hogy a kakaó is a recesszióra érzékeny termények közé tartozik, és az európai kakaó felhasználás a harmadik negyedévben jelentősen csökkent. A fehér cukor ára 1,5 százalékot emelkedett 348,5 dollárra tonnánként.

arany palládium amerikai könnyőolaj kőolaj fehér cukor termény OPEC szójabab réz londoni WTI kávé nemesfém Liffe kakaó ezüst platina kukorica Bécs nyersanyagk árupiac
Kapcsolódó cikkek