Pénz- és tőkepiac

Mégis lesz novemberi OPEC gyűlés, 54 dollárról drágul vissza a kőolaj

Az amerikai könnyűolaj ára 21 hónapos mélyre süllyedt ma reggel, miután kiderült, hogy a német gazdaság recesszióba került.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) a jövő évre vonatkozó kőolaj-felhasználás prognózisát a vártnál valamelyest nagyobb mértékben, napi átlagos 670 ezer hordóval csökkentette, 86,5 millió hordóra. Ez 0,8 százalékos csökkentést jelent, amelyet a szervezet a globális lassulással indokolt.

A WTI ára 54,67 dollárról kezdett el drágulni délelőtt 56 dollárig, de így is 21 hónapos mélyponton van a jegyzés. Közben a világ kőolaj kitermelésének 40 százalékát OPEC még erre a hónapra egy rendkívüli gyűlést tervez összehívni Kairóba, hogy megtárgyalják gazdaságaik fő exportcikkének ilyen hirtelenmértékű árvesztését. Az amerikai kormány legfrissebb előrejelzése szerint jövőre 63 dollárba kerül majd átlagosan a nyersolaj, az adat a megelőző prognózishoz képest 43 százalékkal alacsonyabb.

Nemzetközi Energia Ügynökség Kairóba kőolaj OPEC német gazdaság nyersolyaj WTI dollár prognózis amerikai könnyűolaj IEA recesszió hordó
Kapcsolódó cikkek