Pénz- és tőkepiac

Mentőövet dobnak a Citigroupnak – megapakett segít az óriáson

A bajba jutott amerikai óriásbank, a Citigroup Inc. 306 milliárd dolláros kormányzati garanciavállalást kap a jelzálog levelekkel fertőzött eszközeire – az amerikai banksegély program keretében - közölte ma a washingtoni kincstár. A garancia összegen felül még 20 milliárd dolláros tőkeinjekcióhoz is hozzájut a Citi, amely összeg hozzáadódik a korábban megszerzett 25 milliárd dolláros kormányzati juttatáshoz.

A hírre a bank árfolyama 41 százalékot emelkedett, de így is elmarad az elmúlt hét mélyrepülésétől, amikor a Citi papírok elvesztették értéküknek a 60 százalékát. Idén egyébként Amerika piaci értéken számolt legnagyobb bankjának árfolyama 83 százalékot zuhant, a múlt héten a papírjainak értéke 5 dollár alá esett (ahol utoljára 13 éve járt a kurzus). Jelenleg a német kereskedésben emelkedik a Citi árfolyama, 5,30 dollár körül mozog az ár. A Citi körül a múlt héten csaptak a magasba a hullámok: a bank vezérigazgatója Vikram Pandit szerdán bejelentette, hogy költségcsökkentési programot indít, amelynek keretében negyedévente 2 milliárd dollárt tervez megtakarítani. Ennek keretében Pandit 52 ezer munkatársának tevékenységére már nem tart igényt a jövő évtől. A piacok nem értékelték túl pozitívan a döntést, amelyet követően - csak csütörtökön - több mint 26 százalékot zuhant a bankpapírok értéke.

A Citinek eddig 20 milliárd dolláros rossz hitelállományt kellett leírnia: az elmúlt négy negyedév mindegyikében veszteséget jelentett a bank, amelynek az egyik legnagyobb kitettsége volt az amerikai másodlagos jelzálogpiacon.

A megállapodás értelmében a kormány 254 millió kedvezményes részvényhez jut, amelynek darabjáért 10,61 dollárt fizet a kincstár, az állami részesedés összértéke jelenlegi áron számolva 27 milliárd dollár lesz. A bank az elkövetkező három évben legfeljebb 1 cent osztalékot fizethet a részvényei után (szemben a legutóbbi negyedév 16 centjével). A kormányzati segítség a Citi veszteségeinek 90 százalékát fedezi, a bank egymaga a maradék 10 százalék leírására lesz képes, amelyet a tartalékaiból fizet ki.

A bank körüli pánik kitörése előtt a menedzsment bizalom erősítő lépésként 1,3 millió darab sajátrészvény vásárlásba kezdett, illetve a Citi egyik legnagyobb befektetője Alwaleed bin Talai herceg 4-ről 5 százalékra növelte a tulajdonhányadát a bankban. A kormányzati segítség a Citinek más formában érkezik - mint az AIG vagy a Fannia Mae és Freddie Mac megmentésének esetében - ugyanis a washingtoni pénzügyminisztérium most nem kíván változtatni a bank menedzsmentjén, sőt Vikram Pandit is a helyén maradhat.

Piaci elemzők szerint nem volt más választása Henry Paulsonnak, ugyanis a Citi bezuhanása óriási űrt hagyott volna maga mögött a pénzpiacon: a bank közel két ezer milliárd dolláros eszköz állománnyal rendelkezik, és pénzügyi tevékenységét a világ száz országában folytatja. Szakértők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az amerikai kormányváltás utolsó heteire ez a lépés túl radikálisnak is tűnhet, ugyanis ennek következményeivel majd a következő demokrata kormányzatnak kell számolnia. Az amerikai büdzsé deficitje az idei költségvetési év első hónapjában, októberben az egész évre tervezett hiány felét már elérte, pedig akkor még csak 150 milliárd dollárt használtak fel a kormányzati banksegély programból.

megapakett banksegély AIG Bank Citigroup Vikram Pandit Fannie Mae freddie mac Henry Paulson másodlagos jelzálogpiac
Kapcsolódó cikkek