Pénz- és tőkepiac

Rossz Mol-kilátások, bizonytalan OTP - A kis papírok jók lehetnek

2009 mindenképpen egy nehéz év lehet a globális tőkepiacokon, így az év elején még változatlanul a nem túl magas kockázatvállalási hajlandóság lehet kifizetődő – írja elemzésében a Generali Alapkezelő.

A részvényportfólió allokációk azt mutatják, hogy az intézményi befektetők a magas osztalékot fizető távközlési és közszolgáltató cégeket, valamint a recessziós időszakot kevésbé megsínylő gyógyszergyártó cégeket súlyozzák felül. A vissza-visszatérő eladói hullámok során jövőre már érdemes lehet a túladottnak tűnő technológiai cégeket, ipar- és energiavállalatokat, nagyon szelektíven pedig a pénzügyi szektor bizonyos reprezentánsait preferálni.” – hívja fel a figyelmet elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő Részvényportfólió menedzsere.

Néhány hónapra előretekintve még nem látszik pozitív fordulat az energiaszektor megítélésében. Az alacsony olajárak kézenfekvő módon nagyobb mértékben rontják a kitermelés-fókuszú cégek eredménykilátásait, de meglátásunk szerint a finomítói marzsok szűkülésére és/vagy tartósan nyomott szinteken maradására is számítani lehet.

A Mol szempontjából különösen hátrányos lehet, ha a 2008 során historikusan magas szinten tartózkodó dízel árrésekben komolyabb gyengülés következne be. Sajnos erre utaló jelek már vannak, és többek között ennek köszönhetőek a folyamatosan lefelé hozott elemzői célárak.

Az OTP megítélésével kapcsolatban erőteljes a bizonytalanság, hiszen a jegybank határozott fellépése és az azonnal érkező külföldi segítség ellenére nehéz prognosztizálni hazánk jövőbeni megítélését és ezzel párhuzamosan a forint jövőbeni árfolyamát. Természetesen nem az OTP az egyetlen vesztese az egész szektorra kivetülő bizonytalanságnak a régióban.

Elegendő csak az Erste Bank vagy a Raiffeisen International részvényeinek árfolyamára tekinteni, melyek menedzsmentje már bizonyított a feltörekvő piaci terjeszkedésben, miközben az OTP Oroszországban vagy Ukrajnában még csak a kezdeti lépéseket tette meg, és a jelenlegi környezetben előre nem várt nehézségekkel néz/nézhet szembe. Nem kell az OTP esetében a legrosszabb forgatókönyvet árazni, így a befektetőknek a következő egy-másfél évben a lépcsőzetes portfólióépítést javasolják, akár a havi megtakarítások egy fix részének tudatos, e célra történő elkülönítésével.

„Nem érdemes teljesen figyelmen kívül hagyni a kisebb papírokat sem, hiszen ennyire drasztikus árfolyamhanyatlás során mindig akadnak olyan stratégiai befektetők, akik igyekeznek az eszközeikhez képest is jelentősen alulértékelt vállalatokban növelni befolyásukat.

A meghatározó tulajdonos vásárlásait lehetett megfigyelni az Állami Nyomda, a Danubius, a Fotex vagy az FHB esetében, új tulajdonos jelent meg az Émászban, és a magas közkézhányad csökkenésével együtt módosulhat a tulajdonosi szerkezet a Rába esetében.” – mutatott rá Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő Részvényportfólió menedzsere.

Állami Nyomda OTP Generali Fotex Danubius Mol
Kapcsolódó cikkek