Pénz- és tőkepiac

Gyorsjelentésektől lesz hangos az éter - Mi vár a pénzpiacra ma?

Az OTP reagált a tegnap megjelent piaci pletykára (miszerint eladósorba került az ukrán leánybank). Az OTP egyelőre csak fontolgatja az eladást, a fő kérdést nyilvánvalóan az eladási ár és a kondíciók jelentik (továbbra is hangsúlyozzuk, hogy komoly kockázatot jelent az ukrán OTP leány, ám ezzel minden piaci szereplő tisztában van, így az eladási ár is igencsak nyomott lehet).

Ma két órakor írja alá a Mol és a horvát kormány az INA-ról szóló megállapodást Zágrábban. A legfrissebb hírek szerint a kondíciók megegyeznek azokkal, amelyeket korábban is jeleztünk (a 6-tagú igazgatótanácsba 3 tagot, míg a 9 tagú felügyelő bizottságba 5 tagot delegálhat a Mol, emellett különböző elővételi jogok illetik meg a horvát kormányzatot a Mol INA-részvényeit illetően).

A megállapodás várhatóan rendezi az INA komplett gázdivíziójának sorsát is, ezzel kapcsolatban a legkellemesebb verzió az lenne, ha az egész átkerülne a horvát kormányhoz. A szerződés kapcsán a Mol részvényeinek kereskedése elvileg február 3-án, kedden indulhat újra, ám amennyiben megérkezik a hivatalos bejelentés a Moltól, akár már korábban is visszaengedhetik a parkettre a Mol papírjait - írja a Cashline mai kitekintésében.

Egymásra érnek a licitek a formálódó amerikai "rossz" bank felállítása és működése kapcsán. A Goldman Sachs elemzése szerint akár 4000 milliárd dollárt is rá lehetne költeni az államnak a bankok problémás, illikvid eszközeire csak azért, hogy kitisztítsák azok mérlegeit, és újra vonzóvá tegyék azokat a befektetők szemében.

Kitüntetett figyelem kíséri ma az amerikai adatot, melytől évesített szinten 5.4 százalékos visszaesést vár a piaci konszenzus. Ez a borzasztó érték az elmúlt 26 év legrosszabb adata lehet, 1982 első negyedévében volt utoljára ilyen gyenge adat, akkor 6.4 százalékos visszaesést mutattak a "kijelzők".

Ma is hangos lesz az éter néhány fontos amerikai gyorsjelentéstől: a tengerentúli piacnyitás előtt lát napvilágot a Chevron, Exxon Mobil, Honeywell és Procter&Gamble vállalatóriások negyedéves eredménye. Vegyes mozgást mutattak ma az ázsiai börzék, a legtöbb piacon az eladók voltak túlsúlyban a sorozatos vállalati profitfigyelmeztetések és gyenge makroadatok kapcsán. Japánban a recessziós félelmek kerekedtek felül a börzén, míg az ausztrál parketten a nyersanyagkapcsolt részvények tudtak izmosodni. Relatíve stabilan 42-43 dollár között mozog az amerikai határidős olajárfolyam, az OPEC-tagok kommentárjait egyelőre figyelmen kívül hagyta a piac.

cashline OTP Chevron OPEC INA Exxon Mobil Honeywell Mol Procter&Gamble
Kapcsolódó cikkek