Pénz- és tőkepiac

Ma is azok vezetik a bankokat, akik csődbe vitték

Az AP információi szerint a 2006-ban vezetői pozíciót betöltő menedzserek közül tízből kilencen megtarthatták állásukat. Eszerint a mentőcsomagokat azok használják fel, akik a baj okozói voltak.

2006-tól 2009-ig a banki szektorban megháromszorozódtak az elbocsátások: 100 ezer alkalmazott veszítette el állását, de a pénzintézetek topvezető közül nem sokan voltak közülük – írja az AP. A hírügynökség adatai szerint vezetők közül tízből kilencen most is azt a posztot töltik be, amit a válság kezdetekor.

Erre példa a Wells Fargo, a subprime válság egyik legnagyobb áldozata. A cég 25 milliárd dolláros mentőövet kapott. Richard Kovacevich vezérigazgató ennek ellenére a helyén marad, az igazgatótanács még a rá vonatkozó kötelező nyugdíjkorhatárt is megemelte. A Wells Fargo szóvivője azzal magyarázta az eljárást, hogy a cég vezetőségének egy része 25 éve van a helyén és a vízió nem változott, a tapasztalatok pedig csak versenyképesebbé teszik a pénzintézetet.

A piac felelősségre vonta a Merrill Lynch, a Lehman Brothers és a Washington Mutual vezetőit, de az állami bankmentő csomag eddig nem járt ilyen következménnyel. Erre eddig javaslat sem született, annak ellenére, hogy Barack Obama korábban a segítségért folyamodó autógyártók esetében kérte a vezérek szankcionálását.

Obama Lehman Wells Fargo Washington Mutual merrill
Kapcsolódó cikkek