Pénz- és tőkepiac

Miért zuhan a forint? - Eltérő elemzői vélemények

Újabb lélektani határt tört át a múlt hét végén a forint kurzusa: pénteken az eurót 290 forint fölött váltották a kereskedők a devizapiacon; napi mélypontján már 291,21 egységnyit kellett adni a magyar devizából az unió közös pénzéért.

Zárásra a forint ugyan a 288,69-os szintig visszaerősödött, ám ez is történelmi mélypontnak számít az euróval szemben. A többi vezető devizához képest is gyenge a magyar fizetőeszköz: a svájci frank 195, a dollár 227,5 forint fölé drágult a múlt hét utolsó napján, a jen pedig 2,567 forintba került, erre csaknem nyolc éve nem volt példa.

„A gyengülés elsődleges oka nem idehaza keresendő, nagy szerepet játszanak benne a régióval kapcsolatos félelmek” – mondta lapunknak Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. Való igaz, a zloty és a cseh korona is kőként esik mostanában.

A lengyel fizetőeszköz például négy és fél éves mélypontra került pénteken, amikor a 4,4-es szintet is áttörte az euróval szemben, tavaly nyár óta pedig 36,7 százalékot gyengült a közös pénz ellenében, jóval többet, mint a forint, amely ez idő alatt 26,3, vagy mint a korona, amely mindössze 21,6 százalékot hanyatlott az euróhoz képest. Forián szerint emellett a magyar államkötvényeket érintő leminősítési kockázatok és a rubel gyengélkedése is hozzájárul a forint mélyrepüléséhez.

„A mostani forintgyengülés a magyar gazdaság jelenlegi állapotával támasztható alá” – állítja Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Ezenkívül az is hozzájárul, hogy az inflációs cél tartása miatt a a Magyar Nemzeti Bank is azt szeretné most, ha gyenge lenne a forint.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

forint hamecz Pioneer Alapkezelő elemző
Kapcsolódó cikkek