Pénz- és tőkepiac

"A durcás kisgyerek szerepét a pénzügyi szektorra osztották" - Cashline elemzés

Kicsit szomorkás hangulatban ért véget a tegnapi amerikai kereskedés, a durcás kisgyerek szerepét ezúttal a pénzügyi szektorra osztották.

Valószínűleg azért csalódtak az amerikai piac szereplői a bejelentett bankmentő csomag miatt, mert a bankok most kivételesen nem alanyi jogon kapnak ingyen forrást, hanem az 1000 milliárd dolláros tőkeinjekciót egy átvilágítás előzi meg, amelynek keretében minden egyes nagybankot először megvizsgálnak, mérlegeiket stressz teszteknek vetik alá – írja a Cashline iránytűje.

Ugyanakkor gondolkodjunk el egy kicsit: mi a közpénz végre hiteles és hatékony elosztása, ha nem ez? Egy másik 1000 milliárd a hitelpiac felpörgetését szolgálná, persze részletek nem hangzottak el, de ezt talán nem is lehet várni az új kormány három hetes működése után, pláne, ha ekkora összegről van szó. Az amerikai kormánynak ugyanis most már arra is figyelni kell, hogy a külföldi szereplők körében is kedvező fogadtatásra találjon a csomag, máskülönben egyszerűen nem finanszíroznák az állampapírok megvételén keresztül a jenki ámokfutást.

Az első falatok tehát nem ízlettek a piacnak, viszont az emésztés még hátra van…Nyugtalanul teltek az ázsiai kereskedés percei, a piaci szereplők remek lehetőséget találtak a profitrealizálásra. A hangulat azonban nem volt teljesen negatív, Dél-Koreában az autógyártóktól érkező hírek, Indiában egy újabb gazdasági mentőcsomaggal kapcsolatos várakozások tompították az esést. Kapott egy pofont viszont a kínai piac, miután megjelentek a januári exportadatok.

A kivitel ugyanis éves bázison 17 százalékkal csökkent, alulmúlva a már amúgy is pesszimista 10 százalékos várakozást (a tendencia most már harmadik hónapja ugyanez), amelyre válaszul több Kínában jegyzett nyersanyag árfolyama is megrogyott. Az adat egyébként ismét témát szolgáltathat azok számára, akik szerint kínai befektetésekben át lehet vészelni a mostani válságot.

Az eladói nyomás a nyersolaj piacát sem kímélte tegnap, a márciusi lejáratú könnyűolaj 5százalék-kal rogyott meg a kereskedésben, amelyet csak tompítani tudott az API készletadataiban jelzett készletemelkedés, amely meglepte a csökkenésre felkészült szereplőket. Ma délután az EIA heti adataira lesz érdemes figyelni (amíg nincs új hír az OPEC háza tájáról).

tőke API cashline EIA Dél-Korea OPEC kormány hitel befektetés India árfolyam
Kapcsolódó cikkek