Pénz- és tőkepiac

Délután is folytatja az egész napos gyengülését a forint

A hazai deviza árfolyama délután a 295,5 és 296,5-os sávban ingadozott az euróval szemben. Szakértők szerint a forint mozgása aggodalmat vált ki a monetáris döntéshozókban. A csökkentés indokolt lenne az infláció és a gazdasági visszaesés oldaláról, de az csak akkor történhet meg, ha a lépés nem fenyegeti a pénzügyi stabilitást

 A napközbeni gyenge szintje a 296,70-es érték volt kora délután. A hazai deviza árfolyama követi a régiós trendet, ahol szintén gyengülnek a devizák. A lengyel zloty délután 4,57 és 4,59-es sávban mozgott az euróval szemben, míg a cseh korona 28,56 és 28,73 közé szorult a közös pénzzel szembeni kurzusával.

A volatilis mozgás miatt a következő rendes jegybanki ülésen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 9,5 százalékon fogja tartani az irányadó rátát – mondta el lapunk kérdésére Benczédi Balázs, az ING Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója, egy délelőtti sajtóreggelin. Az alapkezelő szakértői - Benczédi mellett Pájer Tamás befektetési igazgató – úgy vélte, hogy eltúlzottak azok a hangok, amelyek egy esetleges kamatemelési ciklus beindulását vizionálják. A két közgazdász úgy vélte, hogy az év végéig 8,5-8 százalékos szintre süllyedhet a hazai alapráta, de a rendkívüli árfolyammozgás miatt most hétfőn tartani lesz kénytelen a jegybank.

Az alapkezelő szakértői szerint egy év múlva az euró árfolyama 270-280 forint között lesz. Benczédi úgy vélte: a szükséges gazdasági reformokat a piac mindenképpen kikényszeríti, így jobban jár az ország, ha "önszántából" teszi meg a régóta halogatott lépéseket. A vezérigazgató még azt is hozzátette, hogy a magyar államkötvények jó befektetéssé válnak akkor, ha konszolidálódik a piac. Pájer Tamás ismertetése szerint az euró árfolyama, 3-6 hónapos távlatban 300 forint körül maradhat, de év végére a 270-280 forintos sávban stabilizálódhat. Az ettől erősebb forintot azonban el kell felejteni – véli az elemző. A gyengébb árfolyam jót tesz a gazdaságnak, de a deviza hitelek miatt társadalmi problémával jár. A hazai fizetőeszköz az előző havi kamatdöntés óta 6,7 százalékot gyengült. A hétfőn esedékes rendes ülésen megakadhat a kamatereszkedés, erre utal a monetáris tanács két tagjának minapi nyilatkozata is.

Bihari Péter és Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke is úgy nyilatkozott, hogy a forint mozgása aggodalmat vált ki a monetáris döntéshozókban. Bihari szerint a csökkentés indokolt lenne az és a gazdasági visszaesés oldaláról, de az csak akkor történhet meg, ha a lépés nem fenyegeti a pénzügyi stabilitást.

A Merrill Lynch londoni elemzője, Benoit Anne szerint az árfolyam a 315-ös szintig gyengülhet. Pájer Tamás is úgy véli, hogy a következő negyedévben a 300-320-as szint között mozoghat a forint kurzusa. Az elemző úgy véli, hogy a „deviza összedőlésről” csupán a 350-es érték fölött beszélhetünk.

forint Bihari Péter zloty korona Magyar Nemzeti Bank euró karvalits ferenc
Kapcsolódó cikkek