Pénz- és tőkepiac

"Nem vagyunk olyanok, mint a hedge fundok" – Tiltakozik a kockázati tőke

Jacques de LarosiÈre, az IMF volt elnöke és szakértőtársai javaslatot dolgoznak ki, amelyben szigorítanák az Európai Unió területén működő pénzintézetek ellenőrzését. A tervezet ellen tiltakozik az Európai Kockázati Tőke Társaság (EVCA), mert szerintük túlzottan szigorítanák már eddig is szabályozott működésüket.

Az Európai Bizottság számára benyújtott javaslatban de LarosiÈre és társai egy a befektetések kockázatait pontosabban jelző rendszer bevezetését vázolják. Az elképzelés szerint a nemzeti felügyeletek nagyobb hatáskört kapnának, a koordinációt pedig a megerősített Európai Központi Bank látná el – írja a The Times.

Az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az elmúlt hónapok válság megmutatta, hogy szükség van az új felügyeleti szabályokra. José Manuel Barroso tájékoztatása szerint a Bizottság áprilisig törvényjavaslatot dolgoz ki a hedge fundok és a magántőke szabályozására. Az EU ma hallgatja meg a magántőke cégeket, amelyek igyekeznek távolságot tartani a hedge fundoktól.

A kockázati tőkét képviselő European Venture Capital Association (EVCA) benyújtja a témával kapcsolatos véleményét belső piacot felügyelő biztosnak. "Nem vagyunk olyanok, mint a hedge fundok vagy a bankok. A magántőke a megoldás része és nem a problémáé" – mondta az EVCA elnöke. Jonathan Russel szerint szakmai tapasztalatuk és tőkeerejük kombinációja alkalmassá teszi őket arra, hogy részt vegyenek a cégek restrukturálásában. 

Beadványában a szervezet leszögezi: a magántőke kérdése már szabályozott Európában, ezért arra kérik a Európai Bizottságot, hogy ne vezessen be aránytalan szabályokat, amelyek megbéníthatják a szektort.

Európai Bizottság Európai Központi Bank EVCA kockázati tőke szabályozás magántőke
Kapcsolódó cikkek