Pénz- és tőkepiac

Felháborodott lakosság: Visszaadták a nyomás hatására részvényopciókat a SocGen vezetői

A Société Générale francia pénzintézet négy felső szintű vezetője több ezer részvényopciót szolgáltatott vissza, miután a közvélemény bírálata nyomán a francia kormány erre szólította fel őket.

A bank elnök-vezérigazgatója, két helyettese, valamint a bank elnöke adta vissza a részvényopciókat, miután a vállalat közkritika tárgyává vált - írja a BBC. A részvényopciók adása elterjedt módszer a menedzserek díjazására. Ezek segítségével a vállalatvezetők meghatározott áron vásárolhatnak a cég részvényeiből a jövőben.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy így a menedzserek a piac áron alul juthatnak részvényekhez. Az opciók, csakúgy, mint a bónuszok azonban mostanra felháborodást keltenek a közvéleményben, különösen akkor, amikor az érintet bankok – a SocGenhez hasonlóan – állami támogatásra szorulnak.

A francia kormány 1,7 milliárd eurót pumpált a Société Générale-ba és összesen 10,5 milliárdot a francia bankszektorba. Nemrég Christine Lagarde francia pénzügyminiszter szólította fel a bankárokat a részvényopciók visszaszolgáltatására. Kilátásba helyezte, hogy ha nem működnek együtt, törvényileg kötelezi erre őket.

részvény miniszter SocGen Société Générale opció
Kapcsolódó cikkek