Pénz- és tőkepiac

Súlyosbodó válság keleti szomszédainknál

A gazdasági válság hatásait egyre jobban megérzik Kelet-Európa szerte, a korábbi gazdasági szárnyalást produkáló Romániában az ipari teljesítmény zuhanása borzolja a kedélyeket. Ukrajnában az export piacok szűkülése miatt esnek a mutatók.

 A román ipari termelés negyedik hónapja zsugorodik, az idei év első hónapjában 12,1 százalékos volt a csökkenés (a megelőző hónapban 18 százalékkal esett az ipari kibocsátás az országban). A külpiacok zsugorodásának hatására a román 25 százalékkal csökkent éves alapon számolva januárban – tette közzé az adatokat a román statisztikai hivatal.

Az export esés következtében több nagy vállalat is csökkenti a kibocsátást, vagy gyárat zár be: legutóbb az ArcelorMittal Romania SA, valamint a Dacia SA jelentett be bezárásokat. A belföldi kereslet bővülését akadályozza a drága hitelezés, amelyet az unióban a legmagasabb irányadó kamatrátája okoz, 10 százalékos az alapkamat Romániában.

A múlt héten Bukarestbe látogatott a Nemzetközi Valutaalap delegációja, hogy tárgyalást kezdjenek egy esetleges hitelcsomagról, amelyet a román kormány kérelmez a szervezettől. Idén várhatóan 1 százalékkal csökken Románia nemzeti összterméke, szemben a tavalyi rekord magas bővüléssel: akkor 7,2 százalékkal nőtt az ország GDP-je.

Eközben Ukrajnában is zuhan az ipar teljesítménye, igaz a februári adatok némi lassító hatást is mutatnak a csökkenésben. Éves alapon az ukrán ipari kibocsátás 31,6 százalékkal csökkent februárban, szemben a megelőző hónap 34,1 százalékos esésével. Vagyis januárról februárra 5,4 százalékkal volt képes bővíteni az ipar, amelyet a javuló acél és vegyipari, valamint gépgyártási szektornak köszönhet az ukrán gazdaság. A februári adat így is alulmúlja az elemző várakozásokat, a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 11 közgazdász átlagban 30,5 százalékos éves alapon számolt esést jósolt februárra.

Az ukrán gazdaság – amely 2000 és 2007 között évente átlagosan 7 százalékkal bővült – idén várhatóan 12 százalékos esést lesz kénytelen átélni, prognosztizálja Frank Gill, a Standard & Poor’s térséggel foglalkozó elemzője.

GDP kibocsátás ukrán ipari teljesítmény román
Kapcsolódó cikkek