Pénz- és tőkepiac

Megszűnik a szocpol, a kamattámogatás, mégsem lesz roham addig a lakáshitelek miatt

A bankok beszámolói szerint rendkívüli mértékben leült 2009 első hónapjaiban a hazai lakáshitelpiac. Ez a visszaesés a piaci szereplők szerint már egyáltalán nem magyarázható szezonális hatásokkal, hanem a kereslet hirtelen – és tartósnak ígérkező – elapadásának a következménye.

Az erőteljes lassulás a statisztikákon is látszik: az MNB adatai szerint februárban mindössze 11 milliárd forinttal nőtt a háztartásoknál kinnlévő lakáshitel-állomány, s a még impozánsnak tűnő éves növekedést is jórészt a forint gyengülése okozta. Az állami támogatások – kamattámogatás, szocpol – várható megszűnésétől ugyanakkor nem tartanak túlságosan a piaci szereplők, és nem készülnek különösebb rohamra sem a kedvezményeket az utolsó pillanatokban kihasználni igyekvő ügyfelek részéről.

Ez utóbbi azzal magyarázható, hogy a támogatásokra jogosultak körét igen szigorúan szabályozzák, és a bírálathoz szükséges dokumentáció összegyűjtése is időigényes feladat. Az államnak mindenesetre jól jönne a támogatott hitelek kiiktatása a rendszerből, hiszen az ez év februárjáig terjedő két év alatt több mint 660 milliárd forintot fizetett ki lakástámogatás címén a költségvetés.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kamattámogatás szocpol lakáshitelpiac
Kapcsolódó cikkek