Pénz- és tőkepiac

"Tart a huzavona a Szurgut és az Energia Hivatal között"

Tegnap a MEH közleményben erősítette meg, hogy megérkezett hozzá a Szurgutnyeftegaz bejelentése a 21 százalékos Mol-csomag megvételéről, a jóváhagyás előtt azonban bizonyos kérdéseket küldött el az orosz cégnek, és mivel ezekre nem kapott választ, a folyamat továbbra is függőben van.

A jogszabályok szerint így a Szurgutnyeftegaz az osztalékjogosultságon kívül semmilyen más részvényesi jogát nem gyakorolhatja, így vélhetően a közgyűlésre sem mehet el és ott nem is szavazhat. A történet érdekessége, hogy a Szurgutnyeftegaz tegnap a Reuters-nek írásban jelezte, hogy semmilyen megkeresés nem érkezett hozzá a MEH-től.

Pesszimista előrejelzést tett közzé az idei évre vonatkozóan az MTelekom anyavállalata, a Deutsche Telekom. A csoport korábban az idei évre vonatkozóan szinten maradó EBITDA-t várt a tavalyi évhez képest, ez a mostani prognózisban 2-4 százalékos csökkenésre változott a leányvállalatok gyengébb teljesítménye miatt. A csoport 2009-es szabad készpénztermelésre vonatkozó várakozása is szőkült 7 milliárdról 6.4 milliárd euróra. A közlemény nem emeli ki az MTelekomot, mindazonáltal a piaci szereplők érdeklődéssel tekintenek majd a magyar vállalat május 7-re tervezett gyorsjelentésére, ahol adott esetben módosulhatnak az idei tervek (korábban az MTelekom 2009-re 1 százalékos bevételcsökkenéssel és 1-2 százalékos tisztított EBITDA lemorzsolódással számol).

Az agyonkozmetikázott amerikai banki eredmények után a termelő iparágak egytől eddig gyengébb teljesítményről adnak számot, és a jövőképük sem túl optimista: vagy csökkentik a következő negyedévek várható sarokszámait vagy ki sem adnak előrejelzést, ami nem azt a képet sugallja, hogy túl lennénk a válságon, sőt inkább azt, hogy elodázódhat a várva várt fellendülés.

Ettől függetlenül a piacok a kezdeti negatív hangulatból gyorsan felocsúdva újra belelendültek a pluszok gyártásába, amelyet csak tetézett Geithner pénzügyminiszter azon nyilatkozata, hogy az amerikai bankok túlnyomó többsége elegendő tőkével rendelkezik, és ő már látja az első jeleit a hitelpiaci problémák enyhülésének és a piaci bizalom erősödésének.

A német kormányzat is kacérkodik a "rossz" bank felállításának ötletével! A német bankokban is bővelkednek toxikus eszközökkel, így a kormányzat – az amerikaihoz hasonlóan – szeretne valamilyen hatékony, ugyanakkor az adófizetők számára olcsó megoldással előrukkolni. A Bloomberg írása szerint a kormány nem megvenné, hanem sokkal inkább garantálná a bankok kétes megtérülésű követeléseit.

cashline Magyar Telekom Mtelekom geithner Szurgutnyeftegaz negyedéves Bank energia hivatal pénzügyminiszter Mol válság
Kapcsolódó cikkek