Pénz- és tőkepiac

Inflációt Amerikának!

Az egyik híres közgazdász, Gregory Mankiw szerint az USA-ban inflációt kellene gerjeszteni, mivel az csökkentené a lakosságra és az államháztartásra helyeződő nyomást, nem is beszélve arról, hogy ha beépülne az emelkedő infláció a várakozásokba, akkor a vállalati és a magánszféra is előbbre hozná befektetési döntéseit, illetve újra beindulna a fogyasztás, hisz több hitelre is szükség lenne.

No meg béroldalról is úgy érzékelnék az emberek, hogy több pénz áll rendelkezésükre, amit elkölthetnek, és így több is folyik be a költségvetésbe, szóval akár eredményesebb is lehetne, mint számos gazdaságösztönző lépés – írja a Cashline.

Hasonló metódussal próbálkoztak már az 1970-es években is a tengerentúlon, akkor 10 százalék fölé emelkedett az ami akkor egy olaj-sokkal is párosult. Ha mindez újra bekövetkezne, akkor a dollár újabb jelentős értékvesztésen mehetne keresztül, ami bizonyos mértékig viszont jót tenne az amerikai gazdaságnak.

Persze a Fednek is van egy implicit 1,5-2 százalék körüli inflációs célja, de ezen viszonylag rugalmasan lehetne változtatni, hisz az alapkamathoz már nem nagyon tudnak hozzányúlni, emelni meg még nem lehet. Sőt, pár évvel ezelőtt a jelenlegi Fed-elnök, Bernanke is hasonló javaslatot tett Japánnak a defláció elleni küzdelemre, mondván, nyíltan vállalni kell egy fokozatosan emelkedő inflációs célt, így lehet, hogy nincs is annyira messze egy ilyen elképzelés az amerikai döntéshozóktól.

Főleg, hogy az elmúlt egy évben a gazdaságba pumpált dollár ezermilliárdok is – ha nem kezelik megfelelően annak kiszívását a rendszerből – egyfajta inflációgerjesztő metódusba csaphatnak át, aminek egyik hozadéka lehet a már most is emelkedő arany, olaj és egyéb nyersanyagok ára, megspékelve a növekvő hozamokkal és az újra gyengülő irányba mutató amerikai dollárral.

cashline alapkamat értékvesztés Bernanke defláció infláció Fed fogyasztás
Kapcsolódó cikkek