Pénz- és tőkepiac

Kockázati tőke: csodaszer, ha pénz kell?

A kockázati- és magántőke helyzete a válságban jelentősen felértékelődött. A VGO összeállítása a kockázati- és magántőke szakemberek válság idején tanúsított reakcióit és tapasztalatait vette számba.

A kockázati- és magántőke minden eddiginél nagyobb szerephez jut majd a következő évek során – véli a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület -, hiszen a Magyarország iránt érdeklődő alapok 2007-ben 3,1 milliárd eurót, az elmúlt év során 2 milliárd euró friss tőkát  gyűjtöttek össze, amely befektetésre vár. A kockázati- és magántőke hatékonyan közreműködhet a kialakult pénzügyi válság kezelésében és ezzel együtt az európai, valamint a hazai gazdasági élet fellendítésében. Oláh László, az egyesület elnöke szerint a jelenlegi forráshiányos környezetben minden olyan forrás, amely elérhető, nagyobb jelentőséggel bír.

A kockázati tőke-alapok számára a határok elmosódnak, inkább régiókról lehet beszélni, de ott sem az alapkezelő nemzetisége meghatározó, sokkal inkább a befektetési geográfia, a szektorok, valamint az életciklus.

A vállalkozások közül egyre többen ismerik fel ezt a finanszírozási lehetőséget, és egyre többen látják azt - részben a pénzügyi tanácsadóik ösztönzésére is -, hogy a kockázati- és magántőke biztos alternatíva a banki finanszírozáshoz képest - mutat rá Oláh László.

Magyarország a szakember szerint vonzó a kockázati- és magántőke számára, ugyanis van két olyan kiemelkedő szakterület, amely hazánkat a befektetők számára érdekessé teszi: ezek az informatikai és az egészségügy illetve az ahhoz kapcsolódó gyógyszerkutatás. Természetesen vannak jellegzetességek, melyek rontanak a képen: Magyarország adórendszere, a versenyképesség relatív hiánya, valamint a munkaerő alacsony mobilitása.

A jelenlegi piaci viszonyok között is számtalan nagybefektető keresi a likviditási gondokkal küzdő, de életképes vállalkozásokat befektetési célpontként. Ezek között van az Enterprise Investors kockázati- és magántőke befektető csoport is, amely eddig döntően Lengyelországban fektetett be, de valamennyi piacon aktívan keresik a befektetési lehetőségeket, beleértve Magyarországot is – mondta el a VGO-nak Robert J. Manz, a társaság ügyvezető partnere. A vezető szerint nehézséget az okoz, hogy a cégek eladói és tulajdonosai sokkal lassabban reagálnak a piaci elvárásokra, sokszor túlárazzák a tulajdonolt vállalkozásokat. Befektetői szemmel problémát manapság az okozhat, hogy nagyon nehéz akár fél évre is előre tervezni, így nem könnyű az adott társaság értékét megbecsülni. Ebből következik Robert J. Manz szerint, hogy az elvárásokban kialakult űr és a fennálló bizonytalanság áll a tranzakciók útjába.

A hazai lehetőségekről szólva az ügyvezető partner elmondta, hogy Magyarország kapcsán a politikai bizonytalanság, valamint az árfolyamváltozások kockázata kiszámíthatatlanságot eredményez, de ennek ellenére a társaság célja, hogy egyre jobban elmélyüljön a magyar lehetőségek között, felmérje a helyi kondíciókat, megismerje a feltételeket. A cég jellemzően hosszú távú befektetésekben gondolkodik, 4-5 évet töltenek el a felvásárolt céggel, mert a cég értékének növelése a cél.

Az Enterprise Investors érdeklődési köréről szólva Robert J. Manz elmondta, hogy alapjában véve valamennyi iparág érdekli a társaságot, kockázat szerint sorolják be a lehetőségeket. A vezető úgy véli, hogy bizonyos szektorok válságban jobban teljesítenek, míg vannak, amelyek rosszabbul, és van az a csoport, amelyik nem fogja túlélni a válságot. Természetesen az utóbbi kategóriából nem keresnek vállalkozásokat – tette hozzá Robert J. Manz. A jelenlegi helyzetben a társaság nem fókuszál eladásokra, inkább az újabb lehetőségeket keresik.

A kockázati tőke és private equity reagálása a válságban kielégítő, sok esetben akár olyan gyors, mint egy családi vállalkozásé, ami igen örvendetes folyamat – véli Heino Meerkatt, Boston Consulting Group private equity szakterületének vezetője. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nagyon sok befektető a nagyobb projektekre fókuszál, míg a kisebb lehetőségek mellett könnyedén elsiklik. A válság körülményei között ez nem célravezető magatartás a vezető szerint. Mint mindig, természetesen most is elsősorban a helyi piaci ismeretekkel rendelkező invesztorok számára kínálkozik lehetőség. 

A felvásárlások és fúziók száma a válság idején jelentősen lecsökkent. Heino Meerkatt úgy véli, hogy a tavalyi szintet a piacon igen hosszú idő lesz újra elérni, így az is biztosnak tűnik, hogy ez nem a következő években fog megtörténni. Az elmúlt időszakban giga méretű tranzakciók köttettek, így várhatóan a közeljövő inkább a közepes méretű üzletelek időszaka lesz.

A szakember tanácsa a következő időszakra: ha a társaságnak nincs készpénze, de fundamentálisan egészséges, akkor használjon ki minden lehetőséget a tőkebevonásra. Ez lehet a következő években az üzletmenet fenntartásának egyik záloga.

Robert J. Manz reakció befektető Oláh László válság Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület
Kapcsolódó cikkek