Pénz- és tőkepiac

Újabb tépés a piacon - Mindenki törleszteni akar

Újabb tépés a piacon! Igazából sokféle hírt próbálnak a mostani emelkedés mögé tenni, de egyik sem olyan, ami egy tartós felfelé ívelés mellett szólna, sokkal inkább hangulati és pszichológiai elemeknek köszönhető a jelenlegi hegymenet – írja a Cashline iránytűje.

A rossz makrohíreket igyekeznek jónak beállítani, elhitetni, hogy már a legrosszabb mögöttünk van, abba a kevés jó hírbe pedig, ami meg napvilágot lát, mindenki próbál belekapaszkodni. Egy biztos, mára is számos makroadat van beidőzítve, köztük amerikai lakáspiaci hírek, amitől sokan újabb iránymutatást várnak a jövőt illetően. Sőt a CNBC tudósítása szerint egyre több regionális bankvezető nyilatkozza azt, hogy már látni az enyhülés jeleit a jelzáloghitel piacon. Ugyanakkor azt is látni lehet, hogy egyre erőteljesebb a kockázatvállalási hajlandóság.

Mindenki csak törleszteni akar! Egy tegnapi Financial Times írás szerint a Goldman Sachs, a JP Morgan és az American Express bankok lehetnek az elsők, akik visszafizetnék az amerikai kormányzatnak a TARP  bankmentő program keretében rendelkezésre bocsátott dollár tízmilliárdokat, mihelyst az állam is rábólint az ügyletre. Az ügyhöz közel álló források szerint ez akár már a következő hetekben is megtörténhet, ami tovább fűtheti a mostani eufórikus piaci hangulatot, mondván, ha a pénzintézetek vissza tudják fizetni a hiteleket, akkor az stabil tőkeszerkezetre utalhat.

Itthon a Mol negyedéves eredménye a működés szintjén megfelelt a várakozásoknak, ám az eredmény struktúrája aggályosnak tekinthető. A kutatás-termelés szegmens működési eredménye 15 százalékkal haladta meg a konszenzust, ám ez annak köszönhető, hogy a piaci szereplők a becsléseiben valószínűleg alacsonyabb gázárral és magasabb bányajáradékkal kalkuláltak (a gázárak átlagosan 9 hónapos késleltetéssel követik az olajárakat).

Ugyanakkor a feldolgozás-kereskedelem divízió jóval a várakozások alatti eredménnyel szolgált (4.7 milliárd forint a várt 13.5 milliárd forinttal szemben) a beszőkült finomítói árrések valamint a magasabb energiaköltségek miatt. Az iparági környezet nem sokat javult az első negyedév vége óta, bár a benzinárrések valamelyest tágultak az utóbbi hetekben. Főként az alacsonyabb ipari kereslet miatt azonban a dízel- és vegyipari árrések alacsonyak maradtak.

A Cashline véleménye szerint a részvényárfolyam nem feltétlenül tükrözi a működési környezetet és a kilátásokat, ugyanakkor az orosz valamint egyéb szereplőkkel kapcsolatos spekulációk továbbra is fűthetik a vételi oldalt.

cashline JP Morgan Financial Times negyedéves Mol TARP American Express Goldman bankmentő
Kapcsolódó cikkek