Pénz- és tőkepiac

Barcza: Más módon támad az infláció, a veszély nem múlt el

Az április hónap magyar inflációs adata magasabb lett a vártnál, a rövid bázisú inflációs index pedig február óta a pénzromlás ütemének emelkedését mutatja. Az euróövezet és a dollár esetében az inflációs várakozások szintén emelkedni kezdtek. Újból gyorsul az infláció itthon és külföldön – írja a Világgazdaságban Barcza György, a K&H Bank vezető közgazdásza.

A fejlett országokban a válságmentés részeként bevetett költségvetési és monetáris lazítás káros következményeinek kivédése lehet a következő negyedévek egyik érdekes gazdaságpolitikai kérdése. Meglehet persze, hogy eltúlzottak a veszélyhelyzetről szőtt gondolatok. Az optimistának nevezhető forgatókönyvek itthon és külföldön is azzal számolnak, hogy a fogyasztás visszaesése, a emelkedése erőteljesen dezinflációs hatású lesz, ennek következtében pedig a gyenge árfolyamból és az ismét emelkedő energiaárakból eredő árnyomás nem eredményez általános árszintemelkedést.

A hazai helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy az áfakulcs emelése szintén hordoz inflációs kockázatokat , igaz, megvan az esélye annak is, hogy – Szlovákia 2004-es példájához hasonlóan – a laza mellett az adónövelés a belföldi kereslet visszafogásán keresztül pont az ellenkező irányba hat.

Az euró és a dollár esetében jól mérhető inflációs várakozások azonban az inflációs nyomás újraéledését valószínűsítik. A nominális és a reálhozamokra elérhető hozamgörbék különbségéből következtethetünk a későbbi időpontra várt alakulására, és ezek mind a két deviza esetében visszakúsztak a kétszázalékos hosszú távú cél közelébe. Ahhoz képest, hogy a dollár esetében a tavalyi év végén még a defláció esélyét latolgatta a piac, ez jelentős fordulat.

További érdekességként megfigyelhető, hogy a fejlett piacokon az inflációs várakozás mennyire ellentétesen is mozoghat az általánosan használt tizenkét havi árváltozást mutató számmal. A tavaly tavaszi energiaár-emelkedés miatt kialakult magas bázis következményeként a inflációs mutató a fejlett országokban éppen hogy csökkenésnek indult április hónapban. Az euróövezet esetében például nullára esett, a következő hónapokban így akár negatív inflációs mutatót is láthatunk. Pusztán ezt a mutatót figyelve könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy a világgazdaságban deflációs veszély van.

A hosszú lejáratú piaci hozamok az emelkedő részvényárakkal együtt azonban arra figyelmeztetnek, hogy a befektetők sokkal inkább az infláció gyorsulásától tartanak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

hozamgörbe dezinfláció hozam defláció áfakulcs infláció munkaerőpiac részvényár árszintemelkedés válság
Kapcsolódó cikkek