Pénz- és tőkepiac

Bíztató jel: Tíz hónap után először nagyobb olajigényt lát az IEA

Az idén a vártnál nagyobb igény lesz az olajra - véli a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA).

A szervezet havi jelentésében most úgy becsüli, hogy az olajfogyasztás 2,9 százalékkal mérséklődik és napi 83,3 millió hordó lesz.

 Az IEA korábban 3 százalékos csökkenéssel számolt erre az évre, ami a legnagyobb csökkenést jelentette volna 1981 óta. Az Ügynökség ezzel tíz hónap után először emelte az olajfogyasztásra vonatkozó kilátásokat, ami azt is jelentheti: a gazdasági válság már elérte a mélypontot – írja a BBC.

"E revideálások nem jelentik szükségképpen a globális élénkülés kezdetét, s csupán azt jelezhetik, hogy a túljutott a mélypontján" - olvasható az IEA közleményében.  Az amerikai energiaügyi minisztérium előrejelzése szerint az átlagos olajár ez év második felében 67 dollár lesz, egy hónappal ezelőtt a prognózis még 55 dolláros átlagárról szólt.

Az olaj ára több mint duplájára emelkedett ebben az évben. A nemrég elért, 72 dollár fölötti hordónkénti árhoz képest decemberben még 32 dolláros mélypontot állt. Rekordot tavaly júliusban döntött a fekete arany, akkor 147 dollárt kértek egy hordóért.

Az OPEC legutóbbi, május végén tartott ülését megelőzően a döntéshozók úgy nyilatkoztak: az idővel újra felélénkülő gazdaság emeli majd újra az árakat. A szaúdi olajminiszter akkor úgy nyilatkozott: a kereslet valódi növekedésére elsősorban Ázsia részéről lehet számítani, az Egyesült Államok és Európa ebben az évben továbbra is gyengélkedik. Leszögezte: az év végére 75 dolláros hordónkénti árra számít az ázsiai növekedésnek köszönhetően.

Nemzetközi Energia Ügynökség olajár OPEC olaj IEA válság hordó hordónkénti
Kapcsolódó cikkek