Pénz- és tőkepiac

"Minden tiszteletem az Öné, de ezt nem veszem be" – Bernankét megszorongatták

Ben Bernanke nehéz három órát élt át tegnapi szenátusi bizottsági meghallgatása során. A Fed elnökének gyakran igen éles kérdésekkel kellett szembesülnie, méghozzá elsősorban annak a pártnak a részéről, amely őt a posztra jelölte.

"Minden tiszteletem az Öné, de ezt nem veszem be" – reagált a republikánus Jason Chaffetz szenátor arra, hogy Ben Bernanke tagadta, hogy valaha a Merrill megvételére presszionálta volna a Bank of America volt elnökét. "Ez nem szocialista társadalom" – jegyezte meg a szenátor kollégája, Dan Burton a sokszor ellenséges hangvételű meghallgatáson.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Fed elnöke minden, a Bank of America volt vezetője által hangoztatott vádat cáfolt. Leszögezte: nem kényszerítette a Bank of America vezetőségét arra, hogy megvásárolják a Merrillt és nem fenyegette az igazgatótanácsot állásuk elvesztésével, ha ez nem történik meg.

Az AP megfogalmazása szerint a meghallgatás során a republikánusok a kívülálló álláspontját foglalták el. Igyekeztek Bernankét Obama embereként beállítani, aki az államnak a versenyszférába történő beavatkozását pártolja. A hozzáállást erősíti, hogy az ellenzéki párt szános tagjának nem tetszik a kormány ötlete, mely szerint a Fed a jelenleginél nagyobb hatáskört kapna. A helyzet furcsa, hiszen Bernanke a republikánusok jelöltjeként került a Fed élére, ráadásul mandátuma a jövő év elején lejár. Obamának tehát el kell döntenie, hogy egy demokrata támogatottságú szakember kerül a helyére, vagy ismét Bernanke töltheti be a posztot.

Bernanke elnök Szenátus Fed merrill meghallgatás Bank of America
Kapcsolódó cikkek