Pénz- és tőkepiac

A válság tíz tanulsága

Még mindig nem látni a gazdasági és pénzügyi válság végét, ezért biztosra vehető, hogy még évekig fognak róla beszélni. A Handelsblatt már most összegyűjtött tíz tanulságot, melyek az újonnan kialakuló világot meghatározzák.

1. A "szakértők" sem tudnak mindent

Az ún. "szakértők" - tudósok, politikusok, bankárok - többsége messze nem látta előre a válság közeledtét. Most ugyan előveszik azon embereknek a gondolatait - például Nouriel Roubini-éit - akik előrelátták a gondokat; de ezek rendszerint olyan elméletek, melyeket korábban senki sem vett komolyan.

2. Vége a folyamatos tőzsdei fellendülés mítoszának

Ugyan korábban mindig magyarázták a gazdaság ciklikus ingadozását, a fel- és leívelő ciklusok távolságai egyre rövidebbek lettek, és a visszaesés egyre brutálisabb. Aki nincsen résen, hetek alatt elveszítheti mindazt, amit hónapok alatt kidolgozott magának.

3. Megjelent a szuperciklus mítosza

Az árupiacok még a tőzsdéknél is kiszámíthatatlanabbak. Az olajárak az idei év eleji 35 dollárról immár 70 fölé emelkedtek - és kérdéses, hogy innen merre fog elmozdulni. Többen azonban egy szuperciklusra számítanak, mely szerint a nyersanyagárak megállíthatatlan emelkedésbe fognak kezdeni - szerintük az árakat a növekvő kínai kereslet hajtja. A német lap emellett figyelmeztet: nagyon sok a spekuláns a piacon.

4. Nem lehet kimaradni

A fejlődő óriások - mindenekelőtt Kína és India - nem tudják kiegyenlíteni a fejlett országok összeomlását, sőt, nem feltétlenül a nyugati országok sínylik meg a legjobban a zuhanást. A sao paulói és a Bombay-i mostani, kirobbanó emelkedése például csak azért lehetséges, mert korábban olyan mélyre zuhantak.

5. A Wall Street nélkül semmi sem megy

A new yorki tőzsde, ahonnan indult is a válság, továbbra is a legnagyobb, legfontosabb és legbefolyásosabb tőzsde marad. Továbbra is övé messze a legnagyobb volumenű kereskedés, a világ 20 legnagyobb cégéből pedig 14 amerikai.

Lapozzon!

6. Vége a "buy and hold"-érának

Sok tőzsdei stratéga - mint Andre Kostolany - korábban azt tanácsolta: részvényvásárlás után akár évtizedekig is ülni kell rajtuk. Azonban kiderült: ma már sokkal aktívabbnak és éberebbnek kell lenniük a befektetőknek - legfeljebb 1-3 évig tanácsos megtartani papírokat.

7. Fontos, hogy mi van a portfóliónkban

Míg korábban a konjunktúra-ciklusokban gyakorlatilag mindegy volt, milyen papírokba fektetünk, ma már egyáltalán nem az. Ismét hódít a "stockpicking": olyan papírokat keresnek a befektetők, melyek a gazdaság rossz teljesítménye esetén is kvázi értékállók.

8. A megszokott értékelési módszerek nem jók semmire

Korábban a brókerek folyamatosan figyelték, hogy egy papír alul- vagy felülértékelt-e. Ez azonban most nem vált be, ugyanis a részvények esésénél a célárfolyamokat sok elemző nagyon későn módosította lefelé. Így a zuhanó papírok sokáig alulértékeltnek számítottak és vételre ajánlották őket - holott a zuhanásuknak még messze nem volt vége.

9. A legnagyobbakon múlik

Ugyan a válságban minden papír zuhant, a befektetők arra hajlottak, hogy blue chipekbe helyezzék pénzüket. Igaz, amennyiben megfordul a világtrend, a "kicsi" papírokkal éppen ezért nagyot lehet majd aratni - jegyzi meg a lap. De nem tudni még, mikor érkezik el ez az idő.

10. Fontosabb a biztonság, mint a hozam

A befektetői tanácsadók korábban kockázatosabb csomagokat is el tudtak adni ügyfeleiknek, akik fél százalék plusz reményében könnyen igent mondtak a rizikóra. A betétek és az állampapírok azonban a válság révén új reneszánszukat élik. Igaz, a fő tanulság egészen egyszerű: a befektetések teljes biztonsága továbbra is puszta illúzió.

tőzsde stockpicking tanulság válság
Kapcsolódó cikkek