Pénz- és tőkepiac

Dupla haszon: A kockázatosabb piacok remekeltek az első félévben

Akár a pénzügyi válság gyorsabb lecsengésére is utalhat, hogy a befektetők nyugodtabb hangulatban tértek vissza a piacokra az első félévben. A kockázatosabb eszközökbe áramló első fecskék tőkéjük megduplázását élvezhetik, míg a fejlett piaci hozamgörbék – bár tavalyi mélypontról jelentősen visszakorrigáltak – azért továbbra is a negatív tartományban várják a lendület elhúzódását.

Viszont a feltörekvő piacokon jelentős volt a szárnyalás: a favorit a BRIC, azaz a brazil, orosz, indiai, és kínai eszközök, legtöbbjük nyersanyag termelő. A vesztesek között a válságban túlerősödött menedék devizák gazdái: a japán és a svájci, valamint a hosszú futamidejű fejlett piaci államkötvények voltak.

Egyre nagyobb csoportban vállalnak rizikót a befektetők, ami meglátszik az árfolyamok összehasonlításában.

Ha a piaci origónak tekinthető német DAX kosárba év elején 100 ezer eurót helyeztünk volna el, ma nagyjából ugyan ezen összeget vehetnénk ki (igaz, a mutató a tavalyi mélyponthoz képest értékének jó egyharmadát visszatornázta).

Ugyan ezt a 100 ezer eurót legnagyobb valószínűséggel Afrikában veszíthettük volna el, ahol hiába összpontosulnak nagy nyersanyag termelők, mint például Nigéria, a geopolitikai bizonytalanságok felerősödése kiütötte az itteni indexet, amely értékének negyedét hagyta el az első hat hónapban. Afrika déli csücskén viszont a szemfüles befektetők az egyik legnagyobb hozamot érhették el: a dél-afrikai rand árfolyama 23 százalékot emelkedett az euróhoz képest.

A feltörekvő piaci nyereséget a legtöbb helyen a fizetőeszközök fialták: Brazíliában a real 18 százalékot, és bár Kelet-Közép Európa jelentősen ledolgozta hátrányát, a forint így is 12 százalékos, míg a lengyel zloty 23 százalékos mínuszban van az elmúlt 12 hónap távlatában.

Ahogy a kockázati felár – nagyobb nyereséget generálva - emelkedett a fejlődő térségben, úgy esett viszont a tőkemenedék devizák gazdaságaiban, ahol a nulla közeli kamatszinttel próbálták életre kelteni a tetszhalott gazdaságokat: az erős frank és jen hatását megérzik a tőzsdén jegyzett svájci és japán vállalatok, amelyek a befektetési lista végére szorultak. De a dollár visszakapaszkodása miatt a Dow Jones index is maradt a piros tartományban év elejéhez képest.

A nyugati piacok nagy kivételét jelenti viszont az energiahordozókban gazdag Norvégia, ahol a kőolaj kitermeléssel és ehhez kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó 25 vállalat árfolyamát követő OBX 37 százalékot hozott január és július között. A nyersanyagok a gazdaságba vetett bizalom erősödésével párhuzamosan fordítottak szélsebesen hátat az őszi mélypontnak.

A világ vezető árupiaci termékeit tömörítő CRB index nyolc százalékot emelkedett az első félévben, de a legfontosabb nyersanyagok, mint például az energiahordozók, vagy az ár lufik idején használt nemesfémek remekeltek.

Az északi tengeri brent például 50 százalékot drágult, míg az ipari felhasználással és értékőrző szereppel is megáldott palládium 33 százalékot. Az ipar által szintén kedvelt ezüst 18 százalékos hozamot, míg az arany 4 százalékot hozott.

Nem szerepelhettek viszont túl jól a fejlett piaci kamatvadászok amikor az irányadó mutatók padlót fogtak: a hat hónapos lekötésű euró betétek átlagban 1,55 százalékot fizettek a közös térségben.

Dow Jones hozam fejlett dollár BRIC fejlődő DAX euró
Kapcsolódó cikkek