Pénz- és tőkepiac

Egy nem létező lista a hibákról - Megszólal a volt PSZÁF elnök

Ha a szervezet vezetése vétett hibákat, az a nyilvánosságra tartozik, de személyzeti kérdésekben szerintem lehet szűkszavú az ember – mondta Farkas István a Magyar Narancsnak a PSZÁF elnöki székéről való lemondását kommentálva.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének leköszönő elnöke a hetilapnak kifejtette, számára pont az mutatta, hogy jól dolgoznak, hogy nem nagyon voltak nyilvánosság elött ügyek. „Emiatt aztán nagyjából el is felejtődött, hogy mi minden történt az elmúlt öt évben, marad az utolsó egy hónap, egy nem létező listával a hibákról” – mondta.

Farkas szerint abban mindenki egyetért, hogy erősebb felügyelet kell, abban azonban már jelentősen eltérnek a vélemények, hogy ez a gyakorlatban mit jelent. A leköszönő elnök úgy véli, a PSZÁF-nak nagyobb hatáskörre és nagyobb felügyelhetőségre van szüksége.

„Tavaly év végén személyesen javasoltam, hogy tekintélyes, független szakemberek gondolják végig, mi a felügyelet feladata a válsághelyzetben, és ez milyen szervezeti feltételeket igényel. Januárban megírtam a miniszterelnöknek, a jegybankelnöknek, a gazdasági, igazságügyi és pénzügyminiszternek. Arra is volt saját javaslatunk, hogyan lehetne a PSZÁF-ot autonóm államigazgatási intézménnyé alakítani. Egyikre sem érkezett válasz, most pedig az utolsó percben vagyunk, hogy ezt a munkát szakmai alapon és tisztességesen el lehessen kezdeni”

Farkas István szerint utóda Farkas Ádám irányításával talán kialakulhat egy olyan pénzügyi felügyelet, amelyik képes a funkcióját betölteni. „Akkor már megérte lemondanom” – tette hozzá.

PSZÁF Farkas Ádám Farkas István Farakas
Kapcsolódó cikkek