Pénz- és tőkepiac

"Katasztrófaduma" - Nem lesz olcsóbb holnaptól a forinthitel

Ki kell várni, amíg a kockázatok és a forrásköltségek csökkenése az árfolyam stabilizálódása mellett lehetővé teszi a törlesztőrészletek további mérséklését; gazdasági törvényszerűségekről van szó, a politikai nyilatkozatok nem segítenek - mondta az MTI-nek pénteken Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Nyers Rezső hangsúlyozta: a forinterősödés kifejezésre jut a törlesztőrészletek csökkenésében, amit mindenki ellenőrizhet, mert minden hitelszerződés tartalmazza, hogy az adott bank mely napon érvényes banki árfolyammal számolja ki a törlesztőrészleteket.

A devizaalapú hitelek törlesztőrészleteinek nagyságát meghatározó másik lényeges elem a kamat. A banki forrásköltségek a főtitkár szerint az utóbbi időszakban árnyalatnyit már csökkentek, és javult valamelyest a külföldi forrásokhoz való hozzáférés is, de nem olyan mértékben, hogy ez már megjelenhetne a törlesztésekben. A törlesztőrészletek eddig bekövetkezett csökkenése ezzel együtt egyáltalán nem jelentéktelen - mutatott rá.

Nyers Rezső kifejtette: a problémát nem a törlesztőrészletek túlzott nagysága jelenti, hanem az, hogy a válság a lakossági jövedelmekben is érezteti hatását, miközben a háztartások egy része az elmúlt években jelentősen eladósodott, semmiféle tartalékkal sem rendelkezik a nehezebb időkre. A bankszövetség főtitkára szerint a magyar gazdaság helyzetéről a valóságosnál negatívabb kép él a külvilágban, amiben az itthoni "katasztrófadumának" is szerepe van.

Nyers Rezső elmondta: most vizsgálják a jegybank javaslatát, amely a devizaalapú hitelek feltételeinek szigorítását célozza. Az MNB a forintalapú hitelekhez képest magasabb jövedelmi tartalékot, a lakáshitelek esetében magasabb önrészt, alacsonyabb hitelfedezeti arányt (LTV) javasol, ami fedezetet nyújtana az árfolyam nagyobb mértékű ingadozására.

A bankszövetség főtitkára szerint senki ne számítson arra, hogy holnaptól olcsóbb lesz a forintalapú mert annak kamatát más tényezők határozzák meg. Kijelentette: a bankok hitelezési hajlandósága a lakosság körében rövid időn belül nem fog lényegesen javulni, mert a kockázatok továbbra is fennállnak. Még benne vagyunk a válságban, ezért maximális óvatosság indokolt mind a bankok hitelkihelyezésekor, mind a lakossági és a vállalati ügyfelek hitelfelvételekor - mondta.

deviza bankszövetség Nyers Rezső hitel MNB forinthitel
Kapcsolódó cikkek