Pénz- és tőkepiac

Szigorú bankmentés - Az EU kész akár kényszeríteni is

Akár tevékenységi körük szűkítésére is rákényszeríthetik a kormányok azokat a pénzintézeteket, amelyeket jelentős összegű támogatással mentenek meg – ezt tartalmazza egyebek mellett az Európai Bizottság tegnap kiadott közleménye, amely a bankmentő csomagok elbírálásának szempontjait vázolja.

A válság kezdete óta a tagországok közül több óriási összegeket pumpált egyes bankokba, és az ezekhez kapcsolódó szerkezetátalakítási programokat azok megindításától számítva hat hónapon belül engedélyeztetni kell a brüsszeli versenyfelügyelőkkel. Jelenleg is számos ilyen dosszié fekszik a bizottsági illetékeseknél.

Brüsszel a krízisre való tekintettel a szokásos 2-3 helyett akár ötéves szerkezetátalakítási programokat is engedélyezhet, 50 százalék alá is leviheti a nem állami források alsó határát, és akár több egymást követő mentőakciót is engedélyezhet – derül ki a közleményből.

Ugyanakkor a szokásosnál szigorúbb átvilágításon kell átesniük a pénzintézeteknek, ez úgynevezett stressztesztek elvégzését és a kockázatos eszközök pontos számbavételét is magában foglalja. Vigyázni kell arra, hogy a támogatást ne versenytorzító módon – például dömpingárú termékek bevezetésére – használják fel a bankok.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

támogatás Európai Bizottság Bank EU válság bankmentő
Kapcsolódó cikkek