Pénz- és tőkepiac

A döntéshozók sem tudják, hova tűntek a bankmentő pénzek

Bár több száz illetékes kíséri figyelemmel az amerikai bankmentő csomag, a Troubled Asset Relief Program (TARP) keretében szétosztott pénzek sorsát, még mindig nehéz pontosan megmondani, hova is kerültek a dollárok.

Az amerikai Kongresszus a múlt évben fogadta el a 700 milliárd dolláros kerettel gazdálkodó TARP-ról szóló jogszabályt. A program végrehajtására többet között a számvevőszék szerepét ellátó Government Accountability Office (GAO), nyolc felügyelő és egy frissen kinevezett főfelügyelő ügyel. Az illetékesek szerint azonban nem áll elegendő eszköz a rendelkezésükre és a tisztánlátás hiányára panaszkodnak a szenátorok is – jelenti a McClatchy.

A múlt hónapban jelentést készített a program felügyelő biztosa. Eszerint az adófizetőket nem tájékoztatják, mit kezdenek a pénzükkel a TARP keretében és nem lehet tudni azt sem, mennyit érnek az így létrehozott befektetések (amelyek részletei szintén ismeretlenek). A felügyeleti szervek szerint bár az átláthatóság javult az elmúlt hónapokban, még mindig nem elég a programmal kapcsolatos információ.

A pénzügyminisztérium viszont úgy véli, minden szükséges lépést megtesz a tájékoztatás érdekében, igaz, nem ért egyet a felügyelet minden javaslatával, mert azok közül néhány a hatékonyságot csökkentené.

A helyzetet nehezíti, hogy a TARP jelentős változásokon ment keresztül a Bush-kormány idején történt bevezetése óta. Jelenleg 12 csomagot foglal magába, a banki mentőöveken kívül beletartoznak az autókereskedők segélyei, sőt, a bajba jutott jelzáloghitelesek támogatásai is. A felügyeletet ellátó panel eddig tíz jelentést tett közzé, köztük a pénzügyminisztériumot kritizálóakat is, de a testület nem rendelkezik hatósági jogkörrel.

kongresszus felügyelet TARP bankmentő
Kapcsolódó cikkek