Pénz- és tőkepiac

Átalakul a pénzügyi felügyelet, de a kínos kérdés megválaszolatlan

Az Európai Bizottság szerdán mutatja be a pénzpiac szabályozására vonatkozó terveit. Ezek között három új felügyeleti szerv létrehozása szerepel. A legkényesebb kérdés, vagyis hogy probléma esetén melyik fél viseli a következményeket, továbbra is megoldatlan.

Az inkább technikai, mint politikai kérdésekre koncentráló javaslatot szerdán mutatja be az Európai Bizottság. A cél megfogalmazásuk szerint az alapvető szabályok egyeztetése és a pénzpiac biztonságának megteremtése az Európai Unióban. Ehhez – mint fogalmaznak – elengedhetetlen a kockázati tényezők minél gyorsabb felismerése, e célból hozzák létre az Európai Rendszerkockázati Tanácsot (European Systemic Risk Board).

A tervek szerint a banki-, értékpapír- és biztosítási szektort három új központi felügyeleti szerv ellenőrzi majd, amelyeket a szintén most létrehozandó Európai Pénzügyi Felügyeletek Rendszere (European System of Financial Supervisors) fog össze.

Ugyanakkor – az Euractiv megfogalmazása szerint – a tervezet meghátrál a politikailag kényes kérdések megválaszolása elől. Ezek közül a legfontosabb a tehermegosztásra vonatkozik. Jelenleg eldöntetlen hogy határokon átnyúló pénzügyi probléma esetén melyik fél állja a költségeket. Egy a dosszié készítésében közreműködő EU illetékes úgy nyilatkozott a terhek megosztása nem szerepel a most közzétett dokumentumban, mivel az elsősorban technikai és nem politikai ügyek megoldására fókuszál. Az érzékeny téma egy októberben publikálandó újabb jelentésben kerülhet elő, de ez egyelőre bizonytalan.

Jacques de Larosiere, a javaslat kidolgozója a reformmal kapcsolatban júniusban úgy fogalmazott: makroszinten az Európai Rendszerkockázati Tanács felállításával a pénzügyi rendszer egészének kockázatait csökkentik. Mikroszinten pedig az Európai Pénzügyi Felügyeletek Rendszerének létrehozásával megszüntetik az egyes pénzintézetek egyéni felügyeletében eddig meglévő eltéréseket, kiküszöbölik a közösségi jog értelmezésében meglévő különbségeket. A mindennapi felügyeleti tevékenységet továbbra is a tagállami felügyeletek végzik, de jobban kell koordinálnunk a munkájukat.

Mint arról tegnap beszámoltunk, az egységes európai pénzügyi felügyelet létrehozását az OECD is támogatja.

Eközben fogyasztóvédelmi szempontból is vizsgálódik az EU. Meglena Kuneva a ismerteti az Európai Bizottság felmérését és várhatóan erősen kritizálja majd a bankokat, amiért azok átláthatatlan szerződési feltételei megnehezítik a fogyasztók tájékozódását.

Az eredmények szerint nehézséget jelent az árak összevetése és a számlák átvitele más bankokhoz. A Bizottság jelentéséből várhatóan az is kiderül majd, hogy Ausztria, Spanyolország, Franciaország és Olaszország mind gyengén szerepeltek a pénzintézetek átláthatósága tekintetében és valamennyien a legdrágább országok közé tartoznak banki ügyintézés szempontjából.

európai rendszerkockázati tanács pénzügyi felügyelet EU Kuneva La Rosiere Európai Pénzügyi Felügyeletek Rendszere
Kapcsolódó cikkek