Pénz- és tőkepiac

Mínuszban zárt a tőzsde - mélyrepülésben a forint

Kerek egy százalékos, mintegy 200 pontos visszaeséssel zárta a keddi napot a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX. Este hét után a forint az euróval szemben átlépte a 277-es határt is.

Bár a napot még lendületesen kezdte a BUX, hamar mínuszba csapott az index. Mivel a nagy nyugat-európai tőzsdék is estek, így a magyar is beállt a sorba.

A DAX 1,03 százalékkal, az FTSE 0,74 százalékkal estek vissza. Zárásra előbbi 2,4 százalékot, míg utóbbi 1,82 százalékot esett. A tengerentúli történések is lefelé vették az irányt, a DJIA 1,69 százalékos mínuszban áll.

Mindez nagyon rossz hatással volt a forint árfolyamára is. A hazai deviza folyamatosan gyengült, aaz euróval szemben a 277-es szint fölé is. Este 9-kor kisócsit erősödve 275,88-on állt. A svájci frank árfolyama 181,85 forint. A dollár 193,49 forintot ér.

A nap végén a BUX 19 159 ponton, 194,85 pontos csökkenéssel zárt.

A vezető részvények közül az OTP 4 870 forinton zárt 0,61 százalékot esve, 19,5 milliárdos forgalom mellett.

A legnagyobbat a MOL bukta: 3,25 százalékos zuhanással 14 415 forinton zárt, 4,6 milliárdos forgalom mellett.

Jól zárt viszont az utóbbi idők legjobban teljesítő bankpapírja, az FHB. A kitűnő féléves eredményeket publikáló pénzintézet részvényeit 1 055 forintért vették záráskor, így már több mint egy hete nem zárt ezer forint alatt. Igaz, a forgalom elég gyér volt: mindössze 57 millió forint.

Az MTelekom is enyhe pluszban zárt: 770 forintos záróárát 3,1 milliárdos forgalom mellett érte el.

A gyógyszerpapírok árfolyama is esett. A Richter 38 000 forinton zárt (-0,13%), 3,9 milliárdos forgalomban, míg az Egis 19 840-en (-0,35%).

A idei teljesítménye mégis kiváló, hiszen az év eleje óta közel 60 százalékot erősödött. Elemzők már a korrekcióra figyelmeztetnek.

„Túlzott bizakodás uralkodik idehaza és világszerte is a tőzsdéken, Magyarországon ehhez még hozzájárult, hogy lekerült a napirendről az államcsőd és a forint összeomlásának veszélye” – jellemzi a helyzetet Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője.

„Megállt a gazdaság mélyrepülése, ezért jött az emelkedés, amelyhez a központi bankok és a kormányzatok is hozzájárultak a különféle likviditásélénkítő és mentőcsomagokkal” – nyilatkozta mai lapszámunkban Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője.

Ahhoz azonban, hogy az emelkedés tartós maradjon, a privát fogyasztókat is talpra kellene állítani, az állami lehetőségek ugyanis korlátozottak – figyelmeztetnek szakértők. A munkanélküliségi és az ingatlanpiaci mutatók viszont nem javulnak, és ez aggodalomra adhat okot. Herczenik szerint emiatt még az ősszel bekövetkezhet egy masszívabb korrekció a piacokon, és Sarkadi is arra számít, hogy még az idén tanúi lehetünk egy komolyabb eladási hullámnak, bár a Cashline szakértője szerint elképzelhető, hogy a következő mélypontot csak jövőre érik el a tőzsdék.

OTP részvények Herczenik Ákos FHB tőzsde BUX Sarkadi Szabó Kornél Mol
Kapcsolódó cikkek