Pénz- és tőkepiac

Új bankkártya az OTP-től a szupergyors fizetésért

Az OTP Bank és a MasterCard együttműködése révén Magyarországon is megjelent a PayPass nevű bankkártyás fizetési rendszer. Ez kis összegű, mindennapos vásárlások gyors és egyszerű bonyolítását szolgálja: lényege, hogy az ügyfél anélkül fizethet, hogy kártyáját a terminálhoz érintené.

Magyarországon is megjelent a MasterCard által kifejlesztett PayPass érintésnélküli bankkártyás fizetési rendszer. A már 29 országban működő technológiát itthon az OTP Bank alkalmazza először.

 

A PayPasst a mindennapi, kis összegű fizetések készpénzmentesítésére és gyorsítására fejlesztették ki, így kiválóan alkalmazható gyorséttermekben, kávézókban, trafikokban is. A rendszer lényege, hogy az ügyfél PayPass kártyája nem érintkezik közvetlenül a terminállal, elég néhány centiméterre közelítenie hozzá, és a bizonylat azonnali kinyomtatásával – átlagosan kevesebb, mint öt másodperc alatt - már meg is történik a tranzakció. A felső limit ezeknél a vásárlásoknál háromezer forint, és sem PIN kód megadása, sem aláírás nem szükséges a művelet végrehajtásához.

A PayPass kártyával 3 egymást követő tranzakciót végre lehet hajtani, ezt követően az ügyfél OTP-számlájáról automatikusan feltöltik az egyenleget. A PayPass kártyák sikerében mindkét érintett nagyon bízik: mára 61 millió van forgalomban belőlük világszerte, az elfogadóhelyek száma pedig eléri a 153 ezret.

Az OTP Bank tervei szerint a jövő hónap végéig már Budapest 350 pontján lehet használni a plasztikokat, ám mind az elfogadóhelyek, mind a kibocsátott kártyák száma gyorsan növekedhet. Emellett – mutatott rá Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese – a bank értelemszerűen a vásárlási tranzakciók számának emelkedését is várja az új terméktől.

fizet limit MasterCard OTP tranzakció PayPass bankkártya
Kapcsolódó cikkek