Pénz- és tőkepiac

Karcsúsít Romániában az MKB

Az MKB Romexterra Bank karcsúsítja fiókhálózatát, és több száz alkalmazottat bocsát el - erősítette meg a romániai sajtóhíreket az MTI-nek az MKB Bank.

A pénzügyi és gazdasági világválság hatásai Romániában fokozottabban jelentkeztek, ami a hitelportfoliók és az általános piaci környezet romlásához vezetett. Mindez negatívan befolyásolta az MKB Romexterra Bank eredményeit, amire egy fájdalmas, de szükségszerű, a hatékonyságot és az eredményességet javító programmal kénytelen reagálni a pénzintézet. Ennek éppúgy része a fiókhálózat megfelelő, maximum 40 egység bezárását hozó átalakítása, mint a 300 főt érintő létszám-racionalizálás és a jelentős költségcsökkentés - közölte a hitelintézet sajtóosztálya.

Csoportos létszámleépítésre mindeddig nem került sor a Romexterránál. A jelenleg 70 egységből álló fiókhálózat a jövőben is országos lefedettséget biztosító lesz, amely - a banki kirendeltségek előzetes, átfogó felmérésének egyértelmű megállapításai szerint - elégséges ahhoz, hogy a bank megfelelő minőségben tudja kiszolgálni meglévő ügyfeleit - hangsúlyozta a hitelintézet.

Az MKB szerint a nagymértékű fiókbezárás nem jelenti azt, hogy a Romexterra visszavonul a román bankpiacon. A lépés célja egy hatékony, eredménytermelő hálózat kialakítása, amely megfelelő alapot biztosít a válságot követő gazdasági fellendülés kínálta lehetőségek minél jobb kihasználására.

Az üzleti aktivitás fokozását, amely a lakossági és kkv ügyfélkörre fókuszál, a racionalizálással párhuzamosan már el is indították - közölte a bank. A bolgár gazdaságot kevésbé rázta meg a válság, ennek kedvezőtlen hatásai alól azonban az MKB Unionbank sem tudja teljes mértékben kivonni magát, noha teljesítménye lényegesen jobb a bolgár bankrendszer átlagánál. Ezért a bolgár leánybank esetében is sor került már hatékonyságjavító intézkedésekre. A továbbiak formájáról és időzítéséről azonban egyelőre nem született döntés, ez az eredmények alakulásától függ - tájékoztatta az MTI-t a hitelintézet.

Az MKB Bank 2006-ban, a BayernLB "zászlóshajójaként" szerzett részesedést Bulgáriában az Unionbankban, Romániában pedig a Romexterra Bankban. Az MKB korábbi közlése szerint a két országban középtávon 4-5 százalékos piaci részt szeretne elérni.

A bolgár leánybank piaci részesedése az MKB éves jelentése szerint 2008 végén a mérlegfőösszeg alapján 2,2 százalék volt, a tavalyi évet 1,535 milliárd leva mérlegfőösszeggel és 14,528 millió BGN adózás előtti nyereséggel zárta (1 BGN=136,15 HUF). A Romexterra mérlegfőösszege 2008 végén 2,901 milliárd lejt tett ki, a bank tavaly adózás után 59,1 millió lej veszteséget könyvelt el a céltartalékképzés magas szintje miatt (1 RON=62,04 HUF).

banki kirendeltségek csoportos létszámleépítés MKB Románia
Kapcsolódó cikkek