Pénz- és tőkepiac

"Enyhén szólva vegyes eredmény" az OTP-től – Mi várható?

Első látásra kirobbanó, második blikkre enyhén szólva vegyes eredményt tett közzé az OTP, több aggályunk is van a gyorsjelentés kapcsán. A nettó kamatbevétel jobb lett az elemzői konszenzusnál, a nettó eredmény azonban elmaradt ettől számviteli hatások és egyszeri tételek miatt – írja a Cashline.

Egyes leányvállalatok 2008-as goodwill-leírásához kötődően 11,7 milliárd forintos adókedvezményt számolt el az OTP, valamint az alárendelt kölcsöntőke visszavásárlásán 2.6 milliárd forintos nyereség jelentkezett. A gyorsjelentés sokkoló pontja az ukrán leány teljesítménye, amely egymaga 19,2 milliárd forintos veszteséget generált a harmadik negyedévben - az OTP kommentárja is utal rá, hogy ez már a válság második körének köszönhető. A problémás hitelek aránya 11 százalékról 19 százalékra ugrott egy negyedév alatt, főként a vállalati hitelezésben keletkezett problémák miatt.

Az orosz leány eredménye és problémás hiteleinek állományminősége javult valamelyest, bár elképzelhető, hogy ez egy átmeneti javulás a dráguló olaj és stabilizálódó rubel következtében, ami azonban ki van téve a forró pénzek világpiaci mozgásának. A magyar egységek eredménye még az adóhatás kiszűrésével is kellemesnek bizonyult (durva kiigazítással negyedéves bázison 32 százalékkal emelkedett), ami enyhén szólva gyanús: a háttérben egyrészt tényleg a szigorú költséggazdálkodás áll, azonban nem lehet megkerülni azt a tényt sem, hogy a bankok továbbra is szuperszonikus törlesztéseket hajtanak be az ügyfelektől, az ügyfelek tejelnek, az átmenetileg stabilizálódó gazdasági környezet megállította a céltartalékok emelkedését, innen a profit. A kérdés, hogy ez fenntartható-e, lesz-e második hulláma a válságnak, ahogy ez Ukrajnában történik.

A csoportszintű Tier1-mutató (tőkemegfelelés) javult (12 százalékról 13,2 százalékra), míg a hitel/betét arány 125 százalékra csökkent az előző negyedévi 132 százalékról. A gyorsjelentés azonban több, markáns kockázatot is tartalmaz: a helyzet tovább rosszabbodott Ukrajnában, míg a magyar és orosz egységek eredménytermelésének fenntarthatósága továbbra is kérdéses. Ráadásul a bolgár és román leányoknál még csak most indult meg a nagyobb volumenű átstrukturálás (Ukrajnában már korábban sor került erre, a mostani beszámoló szerint pedig vélhetően több már átstrukturált is problémássá vált). A kereskedésben vegyes reakciókra számítunk, rózsaszín szemüveggel akár kirobbanóként is értékelhető az eredmény, reálisan nézve nincs még aknamentesítve a működés.

konszenzus OTP eredmény profit ukrán leány nyereség tőkemegfelelés
Kapcsolódó cikkek