Pénz- és tőkepiac

Ki hisz már a jegybankároknak?

A Fed elnöke egy tegnapi beszédében kifejtette, hogy nem látni arra utaló jeleket, hogy a piacokon eszközár lufik kezdenének kialakulni, sőt optimistán tekintett a jövőbe, mondván 2010-ben érezhető mértékben növekedhet majd az USA gazdasága, és az infláció is alacsonyan maradhat – írja a Cashline.

Ugyanakkor amerikai jegybankelnökökhöz szokatlan módon kommentálta a dollárkérdést is, hisz elmondása szerint a Fed figyelemmel kíséri a zöldhasú mozgását a monetáris politika más céljai mellett, illetve az amerikai gazdaság növekedési pályára állítása érdekében megtett lépések biztosíthatják az erős dollárt (más kérdés, hogy a tengerentúli fizetőeszköz egyáltalán nem ezt mutatja). Azért itt felmerülhet a kérdés, hogy ha a Fed nem lát lufi kialakulására utaló jeleket, akkor ezek szerint teljesen rendben vannak a részvénypiacokon látható abnormális értékeltségi szintek, normálisnak tekinthető az arany árfolyamában tapasztalható rakéta üzemmód, és még lehetne sorolni a különféle piaci mozgásokat.

Ami az aranyat illeti, ha stabilak az inflációs kilátások, akkor mivel lehet megmagyarázni az arany árának emelkedését? Mert ott a piac gyakorlatilag magas inflációt áraz, és a hosszú távú amerikai állampapírhozamok is magasabb fogyasztói árindexszel kalkulálni. Egy biztos, egyáltalán nem egészséges a jelenlegi piaci környezet, ilyen emelkedést nem lehet fenntartani hosszú távon, pláne úgy, hogy a mögöttes fundamentumok ezer sebből véreznek. Ezt nagyon jól tudják – remélhetőleg – a döntéshozók is, éppen ezért ódzkodnak bármilyen szigorítással kapcsolatos lépést megtenni, pedig közép-, hosszútávon pont a mostani határozottabb fellépésnek köszönhetően lehetne stabil növekedési kilátásokkal számolni.

Meredith Whitney sokkal borúsabban látja a dolgokat, mint tavaly. A híres elemző asszony egy tegnap esti CNBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy a tavalyi évhez képest most még inkább medve hangulat fogalmazódik meg benne a piacok jövőjét illetően, hisz véleménye szerint 2010-ben újabb jelentős visszaesés következhet be az árakban, a bankok továbbra sem rendelkeznek elegendő tőkével, valamint további súlyos problémákra lehet számítani a lakossági ingatlanok piacán.

nnek margóján megemlítette, hogy értetlenül nézi a mostani árfolyamszinteket a részvénypiacokon, illetve közel sem vár olyan jó ünnepi fogyasztói keresletet, mint azt sokan jövendölik. A Feddel kapcsolatosan kifejtette, hogy ő személy szerint nem lát tiszta stratégiát a jegybankárok részéről az exit program időzítésével és mikéntjével kapcsolatosan, túlságosan ködös álláspontot képvisel Bernanke. Amúgy Meredith Whitney korábban számos jó előrejelzést adott ki piaci meglátásaival kapcsolatban, például tavaly még a Lehman bedőlése előtt aggodalmának adott hangot a pénzügyi szektorral kapcsolatban, és negatív álláspontra helyezkedett a Lehman és Merrill kapcsán, de a nagy esés után ugyanakkor jelentős piaci korrekciót vetített előre.

arany CNBC dollár infláció Fed jegybankár Whitney jegybank
Kapcsolódó cikkek