Pénz- és tőkepiac

Megszólalt Dubai, bár ne tette volna!

Bár a hétvégi nyilatkozatában ígéretet tett az országban működő bankok likviditásának biztosításáról Abu Dhabi Központi Bankja, hétfőn mégis mélyrepülésben nyitottak a közel-keleti térség tőzsdéi. A pánikot csak tetőzte, hogy megszólalt a dubai pénzügyi hatóság egyik prominens tisztviselője.

 A helyi televíziónak nyilatkozva Abdulrahman al-Saleh, a dubai pénzügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta: a kockázatokat a hitelezőknek kell állnia, Dubai nem vállal semmilyen garanciát az állami tulajdonú Dubai World eszközeire.

 Pánikszerű eladás kezdődött a térség tőzsdéin, például a DP World 15 százalékos esett a Nasdaq Dubai börzén. Nem segítette a pánik csillapodását az sem, hogy a térségben működő egyik bank, az EFG Hermes számításai szerint a dubai államadósság - ha hozzáadunk több bilaterális hitelezési tételt - akkor a hivatalos 80 milliárd dollár helyett akár 120 milliárd dollár is lehet.

Szakértők egy része úgy látja, hogy az emirátusok közbeavatkozása kevés lesz ahhoz, hogy megakadályozza a térség mutatóinak zuhanását a következő napokban, sőt akár más térségekre is áthúzódhat a pánik. A hazai hatásokkal kapcsolatban a lapunk által megkérdezett elemző úgy vélte: itthon még kevésbé látszik a hatás, de Dubai miatt „megroppant” a kockázati étvágy világszerte, ami elsősorban a gyenge fundamentumú Kelet-Közép Európát érintheti, ahol Ukrajna és a Baltikum a legveszélyeztetettebb - mondta Orbán Gábor, az Aegon Magyarország portfólió menedzsere. A szakértő úgy látja: megnőhet a volatilitás például a forint árfolyamában, ami miatt óvatosabbnak kell lennie a jegybanki politikának itthon is.

Az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) legnagyobb tagállamának jegybankja próbálta megelőzni a hétfői mélyrepülést, ugyanis az elmúlt napokban zárva tartottak a térség börzéi, az Eid al-Adha ünnepe miatt. Vasárnap közölte a jegybank, hogy a 24 helyi és 28 külföldi hitelintézet különleges kedvezménnyel juthat friss forráshoz a bank keretéből, 50 bázisponttal a három hónapos irányadó bankközi kamatráta fölött. Elemzők szerint az EAE jegybankja megelőző szándékkal lépett közbe, hogy megakadályozza a Dubai World fizetési halasztásának bejelentését követő piaci pánik eszkalálódását.

Szakértők ugyanakkor úgy látják: mivel Abu Dhabi sem vállalt garanciát sem Dubai kintlévőségeire, sem a DB leányvállalatával, a Nakheel-al szembeni 4 milliárd dolláros követelésekre, így vajmi keveset érhet a térség bankközi hitelezésének megtámogatása egy esetleges csőd hullám esetén. A dubai államcsőd elleni biztosítás CDS felára a múlt héten duplájára: 647 bázispontra emelkedett, és bár a kedélyek némileg csillapodtak a piacon, hétfőn 580 pontra süllyedt vissza a mutató (Abu Dhabi esetében is 175 bázispontról 150-re esett).

De a részvénypiacok most hozzák be az elmúlt napok ünnepi zárva tartása miatt elmaradt zuhanást: a dubai pénzügyi szektort mérő: Dubai Financial Market indexe 7 százalék fölötti esésben kezdte a kereskedést, míg az Abu Dhabit követő mutató 8 százalékkal került lejjebb. Érthető okokból a veszteséget leginkább az ingatlan szektor papírjai könyvelhetik el, de nem elhanyagolható az államadósság terhe miatt kockázatos közszolgáltatók helyzete sem.

Az Abu Dhabi Központi Bankja nyilatkozatában azt is jelezte: közvetlen pénzügyi támogatást nem ad Dubainak. Abu Dhabinak korábban ugyanis már többször közbe kellett avatkoznia a dubai pénzügyi nehézségek enyhítésére: tavaly 50 milliárd dirhamos alapot hozott létre a térségben működő bankoknak hitellehívás céljából és az összes helyi, és néhány külföldi hitelintézet betétállományára állami garanciát ígért.

Az EAE-ban működő bankok mérlegében a hitelt nem teljesítők aránya októberben 2,76 százalékra nőtt a megelőző évi 1,92 százalékáról. Az ország bankszektora a Perzsa-öböl államai között a legnagyobb, megelőzve Kuvait, Szaúd-Arábia és Katar bankszektorát, összes eszközállománya 1540 milliárd dirham (418 milliárd dollár).

EAE Dubai World Abu Dhabi dubai
Kapcsolódó cikkek