Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: Bernanke szenátusi meghallgatása jelzésértékű lehet

Az alacsony kamatok is hozzájárultak az árupiaci buborékhoz – mondta a Fed elnöke, amikor új csúcson járt az arany. Korábban Bernanke már jelezte, hogy újraértelmezi a monetáris politika célkitűzéseit.

 A befektetők többsége nem tart jelentős változástól közép távon a Fed likviditást ösztönző politikájában, mindenesetre azért árulkodó jel lehet, hogy Ben Bernanke újabb négy éves hivatali idejének megkezdése előtt tartott mai meghallgatásán, a Szenátus Banki Bizottsága előtt arról beszélhet, hogy az alacsony kamatok is hozzájárultak a pénzügyi buborék-fújáshoz a nyersanyagpiacon.

Korábban Bernanke már jelezte, hogy újraértelmezi a monetáris politika célkitűzéseit, amelynek középpontjában a XXI század második évtizedében sokkal inkább lehet a lufi-ciklusok kivédése, mint az alacsony kamatokkal történő gazdaság élénkítés. Vagyis, érzékelik a Fed döntéshozói is, hogy saját csapdájukba eshetnek ha sokáig csücsülnek a nulla közeli rátán, ami miatt vesz fel bárki amerikai dollár kölcsönt ingyen, és ér el legalább 38 százalékos hozamot aranyban (az idén) vagy 14 százalékosat egy hónap alatt (novemberben).

Érthető, hogy a bizonytalanság még nem izgatja a befektetőket, akik szeretik az aranyat, bár meglepetésként érhette őket, hogy a sárgafém napon belüli árfolyama egymást követően kétszer állított be új történelmi csúcsot, 1217 dolláron. Tegnap nem csak a dollárban jegyzett nemesfém ára került rekord szintre – a dollár 1,51-es régió fölött járt az euróval szemben – hanem szinte az összes vezető pénznemben jegyezett sárgafém megostromolta saját csúcsait, amelynek unciája 733,02 fontba, 805,71 euróba vagy épp 1214,44 svájci frankba került.

A befektetők szerint, amíg nem látszik az inflációs veszély kezdete – márpedig a deflációs korszak mélyén ülünk – addig bizonyára nem nyúl sem a Fed, sem az EKB a kamatokhoz, vagyis nyugodtan lehet nyersanyag alapokba továbbra is dollár milliárdokat átpumpálni. Múlt héten 1 milliárd friss amerikai dollár áramlott ilyen alapokba, ahol idén idáig 14,6 milliárd dollár gyűlt össze.

Peter Fertig, a Quantitative Research elnöke azért bevallotta: ha nagyobb figyelmet szentelnének a döntéshozók a dollár mélyrepülésének, az bizonnyal korrekcióba kényszeríthetné a nyersanyagok árát, de gyorsan hozzátette: erre nem számít a közeljövőben, hiszen nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az Egyesült Államokkal szemben 6900 milliárd dolláros követeléssel rendelkeznek befektetők, a hiányt pedig csak új pénzveréssel lehet betömni.

Mark Möbius, a Templeton Asset Management elnöke sem tart emiatt a korrekciótól, mint mondta: az arany egyre feljebb mehet, főleg ha Kína is követi Indiát, Sri Lankát és Mauritiust, vagyis elkezdi tartalékait átpakolni értékőrzőbb megtakarítási formába.

Kínai sajtó értesülések szerint a következő három évben 6000 tonnára növelheti az ázsiai óriás arany készletét a jelenlegi 1054 tonnáról. Ha fennmarad a keresleti nyomás, akkor viszont kizárt az ár összedőlése, gondolták végig a folyamatot a New City Investment menedzserei akik legfrissebb előrejelzésükben 1600 dolláros arany árral számoltak, amit a következő hónapokban érhet el a jegyzés.

Hasonlóan gondolták a Goldman Sach elemzők, akik a jövő évre vonatkozó átlagos célárfolyamot 14 százalékkal 1099 dollárra emelték kedden. Kereskedők szerint olyan intenzív a kereslet az arany iránt, hogy akik az árfolyam meredek emelkedése közben lemaradnak a jó vételről, azok átmennek az ezüst piacára, és folytatják a bevásárlást: nem csoda, hogy az ezüst is 17 havi csúcsra, 19,36 dollárra drágult.

A piacon most mindenki Bernanke szavaira vár, közgazdászok egy része úgy látja: van min elgondolkoznia a Fed döntéshozóinak, és bár az „exit strategy” (kilépési stratégia) kommunikálásának megkezdése most még valószínűtlen, sokak szerint le sem tagadhatná a Fed, hogy egyre több fejfájást okoz a szerepzavar.

arany napi tipp Bernanke dollár nemesfém Möbius ezüst
Kapcsolódó cikkek