Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: Tovább drágul a kőolaj

Hiába alakult a vártnál jobban az Ifo német üzleti bizalmi indexe, meredek esésben zártak „boszorkánypénteken” a részvénymutatók. A likvidálás viszont jótékony hatással volt az árupiacokra, ahol a vételi oldalt erősítette a stratégiaváltás.

Pénteken inkább profit-realizálásba fogtak a befektetők, a "boszorkány” nap miatt: ekkor járnak le egyszerre határidős és opciós kötések részvénymutatókra, ami minden negyedév utolsó hónapjának harmadik péntekén ismétlődik meg. A indexek másfél-két százalékos esést könyvelhettek el, viszont az árupiacokon hasonló mértékű nyereség volt a jellemző.

A nyersanyagok valamelyest magukra találtak a héten, ezzel párhuzamosan a dollár három-havi szintre erősödött az euróval szemben. Az év hátralévő részében a kőolaj áremelkedésében látják a legnagyobb potenciált az elemzők, mint mondják: ha 75 dolláron ragad a jegyzés, nem valószínű, hogy az OPEC tagállamok változtatnának a kvótán.

Egyébként is az elmúlt két hónap legmeredekebb heti drágulásával zárta a pénteki kereskedést a fekete arany, és szakértők szerint a rali folytatódik a héten, amelyet globális pénzügyi műveletek mellett geopolitikai bizonytalanságok is hajtanak. A múlt héten 5 százalékkal emelkedett a nyersolaj árfolyama 74 dolláros hordónkénti szint fölé.

Csak pénteken 2,3 százalékos volt a hajrá, miután a befektetők ideges vételbe kezdtek az Irak-iráni határ közelében történt incidens miatt: mint ismeretes az iráni hadsereg rövid időre elfoglalt egy iraki fenségterületen fekvő fúrótornyot, amelynek hovatartozása régóta vitatott a két ország között. Később az irániak visszavonultak.

Több tényező is egyszerre kezdett működni a múlt hét végén a piacon, de félelmet leginkább az iraki határsértés váltott ki a befektetőkből– nyilatkozta Michael Lynch, a Strategic Energy & Economic Research elnöke.

A Bloomberg hírügynökség felmérésében készült prognózis szerint ezen a héten további árfolyam emelkedésre lehet számítani, igaz a megkérdezett 48 elemző megosztottan nyilatkozott: 22-en vélték úgy, hogy folytatódik a rali.

Az energiahordozó árazására ugyanis két ellentétes irányú erő is hat: egyfelől az amerikai dollár magára találása fékezi a drágulást, márpedig a zöldhasú a hétvégén három-havi csúcsra erősödött az euróval szemben, 1,431-es szintre. Másfelől a téli szezon előtt felpörögnek a finomítók, és megugorhat az amerikai nyersolaj kereslet, ami apasztja a tengerentúli készleteket, ezek január eleje óta a legalacsonyabb szintre süllyedtek.

A dollár index az elmúlt héten 1,7 százalékot kapaszkodott a 7 vezető devizából állós kosárral szemben. James Cordier, az OptionSellers.com portfolió menedzsere szerint az amerikai fizetőeszköz ismét erősödő pályára állt, ez pedig valamelyest fékezheti a nyersolaj nyereségét.

Közben az amerikai gázolaj tartalékok január 9-e óta a legalacsonyabb szintre csökkentek az elmúlt héten: várhatóan a téli fűtési szezonban egyre nagyobb finomítói kapacitások mellett folytatódik a nyersolaj készletek apadása.

A héten dönt az OPEC a jövő évi kvótákról, a luandai (Angola) találkozótól a piac tartást vár, ugyanis a világ kőolaj kitermelésének 40 százalékáért felelős szervezet vezetői többször jelezték: a 75 dollár közeli árat tartják ideálisnak. Elemzők szerint ugyanakkor az OPEC tagok nem foglalkoznak az e heti ülésen az irak-iráni határvitával.

A kőolaj árat jobban befolyásolhatja Szaúd-Arábia, amely a legkevésbé tartja magát a megállapodott kvótához, és folyamatosan túltermel – véli Edward Morse, LCM Commodities LLC New York-i szakértője. Novemberben például 40 ezer hordóval nőtt a legnagyobb közel-keleti állam napi felszínre hozatala, amely így átlagosan 8,19 millió hordót tett ki egy nap. Elemzői becslések szerint Szaúd-Arábia a saját kvótája fölött napi 139 ezer hordóval több nyersolajat pumpál.

Angola kőolaj napi tipp OPEC Szaúd-Arábia kvóta
Kapcsolódó cikkek