Pénz- és tőkepiac

Nem mozdul az OPEC

Az olajexportáló országok a várakozásoknak megfelelően közölték: nem változtatnak a kitermelési kvótán.

Az OPEC mai angolai találkozóján döntött az olajkitermelésről. Mint az sejthető volt, a kitermelők nem változtattak a mennyiségeken és elégedettek az olaj árának jelenlegi alakulásával. Ugyanakkor – mint arról az AP beszámol – a szervezet figyelmeztette a tagjait, hogy tartsák be a kvótákat és ne termeljenek többet a meghatározott mennyiségnél.

Tegnap inkább az iráni-iraki konfliktus, mint az OPEC ülés hatására emelkedett, illetve csökkent az olaj ára.

"Ha most 60 dollár lenne a nyersolaj ára, akkor valószínűleg hosszabb tárgyalást igényelne a termelési szint elfogadása. Így azonban minden bizonnyal gyors döntés születik" – mondta korábban a Societe Generale szakelemzője. Tavaly összeomlott az olajár a globális gazdasági visszaesés miatt zsugorodó kereslet hatására. Emiatt a 12 tagú szervezet 2008 szeptemberétől összesen napi 4,2 millió hordóval csökkentette a termelését. Ez a mennyiség öt százaléka a világ olajkeresletének.

A kőolaj ára közel megduplázódott az idén, miután a tavaly júniusi közel 150 dolláros rekord szintről idén februárban 32 dollárra, öt éve a legalacsonyabb szintre zuhant. Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 38 cent növekedéssel 73,75 dolláron zárt.

A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára 71 centtel 73,36 dollárra emelkedett. Az OPEC napokban ismertetett előrejelzése szerint a szervezet kőolaj termelése iránti jövő évi keresletnövekedés csupán napi 30 ezer hordóval nő a jelenlegi napi 28,6 millió hordóhoz képest. A fogyasztás viszont várhatóan mintegy napi 800 ezer hordóval bővül a globális gazdaság élénkülésére.

Angola OPEC kitermelés kvóta
Kapcsolódó cikkek