Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: mikor emel kamatot a cseh jegybank?

Eltérnek a vélemények arról, hogy mikor kezdheti meg a kamatemelést a prágai jegybank. Szakértők szerint bizonytalan lépéseket tesz a központi bank, ezért gyengülni fog a korona, amelynek most még jók a beszállási szintjei.

Tegnap mindenhol estek a kelet-közép európai devizák árfolyamai, amelyek közül is a forint értékvesztése volt a legszámottevőbb.

Piaci kommentek szerint meglepő, hogy a fizetőeszközök miért reagáltak ilyen érzékenyen a nemzetközi hangulat változására. Az egyik legfontosabb tegnapi hír a kínai jegybank hitelezést lassító bejelentésére emelkedő hozamszintek voltak a szerdai aukción. A forint közel egy százalékot gyengült az euróval szemben 270,70-es szintig, de jelentős volt a lengyel zloty értékvesztése is, amely 0,7 százalékot gyengült 4,1259-ig, míg a cseh korona árfolyama 0,4 százalékot emelkedett 26,367-es értékre a közös pénz ellenében.

„A hirtelen jött kínai monetáris szigorítás, és a várttól elmaradó német novemberi kiskereskedelmi adat miatt a kockázatos befektetések defenzívába kerültek” – állapított meg Jan Cermak, a prágai CSOB AS szakértője.

A Goldman bankház egy hét eleji elemzésben arra hívja fel a befektetők figyelmét, hogy a cseh jegybank későn fog reagálni a világszerte az év közepétől várt kamatemelésekre, és ha hozzányúl a jelenlegi alacsony szintre vágott kamatlábhoz, akkor is csak az év végén. Mindennek hatására a korona jelentősen gyengülhet.

Miroslav Singer, a prágai jegybank helyettes kormányzója, viszont úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy Prága inkább előbb kezdheti meg a kamatemelést, mint a világ vezető jegybankjai, de erre az év második felében nagyobb lesz az esély, mint az első hat hónapban.

Prága korona kamat Miroslav Singer jegybank
Kapcsolódó cikkek