Pénz- és tőkepiac

Tartós befektetési szerződés - Mit kell mérlegelni megkötése előtt?

A tartós befektetési szerződés (TBSZ) sok szabadságot ad a hosszú távú megtakarítások kezelésében, de azt kevesen tudják, hogy a befektetőknek előre el kell dönteni, hogy betétben, vagy értékpapírban akarják tartani megtakarításaikat. Később ugyanis a két számla között nem lesz átjárás - olvasható a Pioneer Alapkezelő közleményében.

A TBSZ keretében a bankoknál két külön számla nyitható: egy a betét jellegű megtakarítások, egy másik pedig az értékpapírok számára. A tartós befektetési számlán elhelyezett megtakarítások hozamait 3 év után a 20 helyett csak 10 százalék terheli, míg 5 év után a teljesen mentesül az adókötele-zettség alól. A néhány pénzintézetnél már január elejétől 25 ezer forint mini-mumösszeggel nyitható számlára csak forintalapú eszközöket lehet bevezetni.

„A befektetőknek érdemes végiggondolniuk néhány dolgot, mielőtt valamelyik pénzintézettel tartós befektetési szerződést kötnek” – hívja fel a figyelmet Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. „Mindenek előtt el kell dönteni, hogy inkább betét vagy inkább értékpapír jellegű befektetéseket szeret-nének tartani. A 3 illetve 5 éves befektetések után járó adókedvezményt csak akkor lehet igénybe venni, ha a két különböző típusú megtakarítás számára nyi-tott számlák között később már nem mozgatják a befektetett pénzt” – teszi hoz-zá az alapkezelő vezetője.

A betéti számlára befizetett pénzből az adott pénzintézet által kínált bankbeté-tekbe lehet fektetni, az értékpapírok számára kialakított számlával pedig a legkü-lönbözőbb kockázatú befektetési alapok, állampapírok, kötvények és részvények is megvásárolhatóak a befektető tetszése szerint. 

„Az alacsony kockázatú állampapírokkal vagy pénzpiaci alapokkal a bankbetétek-hez hasonló hozamszintek érhetőek el. Ám az értékpapír alapú TBSZ esetében a befektetőknek a megtakarítási évek alatt megvan az a szabadsága, hogy az ala-csony kockázatú befektetéseiket akár részben, akár egészben kockázatosabb, ám magasabb hozamot ígérő befektetési alapokba vagy értékpapírokba csopor-tosítsák át” – mondta el Vízkeleti Sándor.

A tartós befektetési számla tulajdonosai nem lesznek bebetonozva. Aki időköz-ben meggondolja magát, és pénzt vesz ki bármelyik számláról, annak a hozam utáni 20 százalékos adót kell megfizetnie, csak úgy, mint bármely más befekte-tés esetében.

Tartós Befektetési Szerződés Pioneer Alapkezelő TBSZ
Kapcsolódó cikkek