Pénz- és tőkepiac

Átütemezi hitelét, aki tudja

Majdnem két és félszeresére duzzadt tavaly az átütemezett banki hitelszerződések száma, és meghaladta a 61 ezret – derül ki a piaci szereplők által a jegybanknak, illetve a pénzügyi felügyeletnek adott nyilatkozatokból.

Az átstrukturálás mint eszköz a gépjárműhiteleknél a legnépszerűbb, igaz, az új vállalásaikat 30 napon túl nem teljesítő, „visszaeső” adósok aránya is ezeknél a kölcsönöknél a legmagasabb.

Az átütemezési hullám tavaly vélhetően elérte a tetőpontját, az idén kisebb keresletet várnak a bankok.

A PSZÁF kalkulációi szerint az átütemezett állomány december végén 371 milliárd forintot tett ki, ennek 52 százalékát a lakossági hitelek, közel egyharmadát pedig a kis- és középvállalkozói kör hitelei adták. Az átstrukturálás eszközének előtérbe kerülését pedig jól szemlélteti az a tény, hogy tavaly az átütemezett hitelszerződések darabszáma közel két és félszeresére, az átstrukturált állomány pedig 114 százalékkal növekedett. A PSZÁF szerint az átütemezett hitelszerződések darabszám szerinti aránya 2009 végén a teljes szerződésszámon belül egy, állományi aránya pedig 1,9 százalék volt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kölcsön átütemezett hitel pszáf jegybank
Kapcsolódó cikkek