Pénz- és tőkepiac

Figyelem! Gondokat jelez a PSZÁF a Dimenzió nyugdíjbiztosítónál!

A felügyelet határozata kezdeményezi a biztosító és önsegélyező vezetőinek a felmentését

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kezdeményezte a Dimenzió Biztosító és Önsegélyező Egyesület elnökségének, első számú vezetőjének (egy személyben vezető jogtanácsosának) és a számviteli rendért felelős vezetőjének felmentését.

A Felügyelet több nyugdíjbiztosítási terméke esetében kötelezte a biztosító egyesületet: olyan ellenőrzési és nyilvántartási rendszert alakítson ki, illetve a többlethozamok visszajuttatásánál oly módon járjon el, ami megfelel az ügyfélszerződésekben foglaltaknak.

A PSZÁF a határozat meghozatala előtt átfogó vizsgálatot folytatott a Dimenziónál, s súlyos hiányosságokat és jogszabálysértéseket tárt fel.

Ezek közül kiemelkedik, hogy a Dimenzió tartalékolási szabályait visszamenőlegesen módosította, s ezáltal elfedte az intézmény szavatoló tőke hiányát, amelyet e miatt a Felügyelet nem észlelhetett. Az egyesület emellett visszamenőleges hatállyal módosította általános szerződési feltételeit a többlethozam-visszajuttatás tekintetében.

A felügyeleti határozat előírta a biztosítónak, hogy a továbbiakban feleljen meg a tartalékok becslésére vonatkozó jogszabályi előírásoknak, pontosítsa a szerződés megkötése előtti ügyfél-tájékoztatási gyakorlatát, illetve negyedévente teljes főkönyvi kimutatásban számoljon be gazdasági helyzetéről. A határozat előírja a Dimenzió egyesület közgyűlésének összehívását is, hogy a felügyeleti intézkedések tartalmát ismertessék a tagokkal.

Dimenzió biztosítók nyugdíjbiztosítás pszáf
Kapcsolódó cikkek