Pénz- és tőkepiac

Alacsony volatilitás jellemezte a Wall Street-et

A Wall Street indexeit emelkedés jellemezte a múlt hét folyamán. A Dow Jones 2.33%-ot, az S&P500 3.1%-ot emelkedett, és mint mindig, most is a NASDAQ vette át a vezetést 3.94%-kal. Így az év elejétől nézve az indexek nyereséges tartományba lendültek, és teljesen helyrehozták a január végi, február eleji veszteségeket.

Forrás: Tradenet Global

A hetet alacsony volatilitás jellemezte, péntek kivételével. A Wall Street a pénteki munkaügyi adatokra várt, a hét többi részében pedig keskeny sávban oldalazott, a szokásosnál kisebb forgalommal.

A pénteki adatokat a nyitás előtt publikálták. Hatásukra az indexek kitörtek sávjukból és egy magasabb értéken zártak. A Munkaügyi Minisztérium adata szerint a frissen megszűnt álláshelyek száma 36 ezer volt, ami sokkal jobb az előre becsült 68 ezernél. Ez az adat az elmúlt 26 hónapból 25-ben folyamatos csökkenést mutatott.

A munkanélküliségi ráta 9.7%-os változatlan eredménye így meglepetést okozott, holott az előrejelzések 9.8%-ot becsültek. Az USA keleti partjait sújtó viharos idő szintén rossz hatással volt a munkanélküliségre, mert így jó néhány munkaadó beszüntette tevékenységét.

Az ipari szektor 1000 álláshellyel bővült, az építőipar viszont 64 ezer állást szüntetett meg. A szolgáltató szektor - melybe a banki, biztosítói, éttermi és kiskereskedelmi tevékenység is beletartozik - 24 ezer állást teremtett a múlt hónapban. Február során 48 ezer ideiglenes munkavállalót alkalmaztak.

Az S&P500-at leképező SPY ETF 112 pontnál erős ellenállást mutatott, melyet a héten megtört az árfolyam.

Az ETF egy fordított Head and Shoulders (fej és vállak) alakzatot formált, melynek nyakvonala 112, feje pedig az éves mélypont 105-ös értékénél helyezkedik el.

Azt kell megvizsgálnunk, hogy a jelenlegi kitörés mennyire megbízható és elég jelentős forgalom mellett zajlik-e. Akkor középtávon 120-ig is emelkedhet az index.

Az első támogatás 108.50-nél látható, a vevők itt vásároltak az elmúlt két hétben.


Mi várható a héten a Wall Street-en?

Hétfő: Nem lesznek gazdasági bejelentések, így szokásos nap várható.
Kedd: Újabb szokásos nap gazdasági adatok nélkül. Óvatosan kereskedjünk, és vegyük észre a világos irányokat, amennyiben vannak.
Szerda: Szokásos nap, a nyitás után kiskereskedelmi adatokkal fűszerezve.
Csütörtök: A heti munkanélküliségi ráta adja meg az alaphangulatot. A legnagyobb kereskedési potenciállal ez a nap rendelkezik a héten.
Péntek: Nyitás után két órával a kereskedelmi forgalmi adatok kerülnek a középpontba.

S&P500 Dow Jones munkanélküliségi adatok Wall Street Nasdaq
Kapcsolódó cikkek