Pénz- és tőkepiac

Eddig megérte részvényt tartani

A korábbi aggodalmak ellenére nem kezdődött rosszul az év a tőzsdén érdekelt kisbefektetők számára: a péntekig eltelt bő két hónap alatt az első számú hazai tőzsdeindex, a BUX 4,55 százalékot szedett magára, amely ekkora időtávon igazán nem rossz teljesítmény.

A növekedés ugyanakkor jórészt a Mol-nak és az OTP-nek köszönhető: előbbi 9,11, utóbbi pedig bő tíz százalékkal erősödött a december vége óta eltelt időszakban, ami döntő volt az index eddigi erősödésében.

A legnagyobb emelkedést mégsem ez a két papír, hanem a Rába és az FHB produkálta. A gépgyártó részvényének tulajdonosai több mint 18 százalékos emelkedésnek örülhettek eddig az idén, a kisebbik bankpapír pedig 14,5 százalékkal erősödött. Jelentős, 5,5 százalékos emelkedést ért el még a kisebbik gyógyszeripari az Egis, amelynek árfolyama így párszáz forint híján a 20 ezres szintnél mozog.

A Mol-on és az OTP-n kívüli másik két blue chip viszont már nem tudott erősödni az év elején. A Richter 3,7 százalékos mínuszban jár az év végéhez képest, az MTelekom befektetői pedig bő két és fél százalékos árfolyamveszteséggel szembesülnek. (Ez utóbbi ugyanakkor a várható tükrében szintén nem tűnik túlságosan veszélyesnek.)

A kisebb kapitalizációjú részvényekkel ugyanakkor nem járhattak túlságosan jól a befektetők, ami a nagyobb papírok jelentős emelkedései tükrében nem meglepő. Igazán nagy veszteséget viszont csak a Közép-Európai Gázterminál Nyrt. részvényesei szenvedtek el december vége és március eleje között, hiszen a papír ára 580-ról 322 forintra esett. A többi, mínuszban mozgó kisebb papír kivétel nélkül egy számjegyű visszaesést produkált, a nagyobb vesztesek közé még a Synergon tartozik 9 százalékot meghaladó két havi süllyedéssel.

A legkisebb árfolyammozgást egyébként az Econet és a Humet produkálta: minként részvény kurzusa egy egész forinttal kúszott arrébb a januári kezdés és a múlt hét vége közötti időszakban: a Humet 17-ről 16, az Econet pedig 117-ről 118 forintra korrigált. Nem sokkal nagyobb, de legalább szintén pozitív irányú mozgást produkált az Állami Nyomda részvénye, amelynek 4 forintos emelkedése 0,45 százalékos pluszt jelent.
A további kilátásokat illetően ugyanakkor nehéz biztosat – vagy legalább annak látszót – mondani, hiszen az elemzők már az ennél alacsonyabb árszinteknél is nagyon óvatos vásárlást javasoltak. Az Erste mindenesetre a hét végén megjelent részvénypiaci elemzésében rámutat arra: a kelet-európai térségben vélhetően folytatódik majd a kilábalás a recesszióból, ám annak üteme csökken.

Ez pedig azt jelenti – vélik a szakértők -, hogy a gyors haszonszerzések időszaka véget érni látszik. Az Erste elemzői szerint mindenesetre a hazai blue chipek közül az OTP nem lehet rossz választás, a biztosra (osztalékra) menő befektetőknek pedig az MTelekom ajánlott a hazai papírok közül. A kisebb papírok közül pedig a Pannergy, és az Állami Nyomda részvényében lát nagy növekedési potenciált az Erste.

Árfolyamváltozások
(a Budapesti Értéktőzsdén forgó részvényeknél, százalék)
2009.12.31.-2010.03.05.
Forrás: BÉT

Rába 18,04
FHB 14,52
OTP 10,15
Mol 9,11
Egis 5,05
Fotex -4,40
Humet -5,88
TVK -7,50
Synergon -9,54
KEG -44,8

OTP részvényárfolyamok állami nyomda részvény Mol árfolyam tőzsdei árfolyamok
Kapcsolódó cikkek