Pénz- és tőkepiac

Közeleg a jüan felértékelése

A kínai jegybank (PBOC) kormányzója, Zhou Xiaochuannak szerint a kínai jüan felértékelését előbb-utóbb végre kell hajtani.

Zhou szerint a jüan rögzített árfolyamára a pénzügyi válság miatt volt szükség, vagyis a 2008 júliusa óta hatályos rögzítés a gazdasági ösztönzők egyik eleme volt, amelyet előbb vagy utóbb, de ki kell vonni.

A jegybanki monetáris váltással párhuzamosan a kínai pénzügyminisztérium is változást próbál elérni a hitelezésben. A minisztérium tervei szerint, akár már ebben a hónapban eltörli az önkormányzatok hitel-garanciavállalását, amennyiben a hitelkockázati mutatók romlanának, valamint megtilthatja újabb állami garancia kiadását.

Az kínai önkormányzatok ugyanis hatalmas összegeket vettek fel bankoktól, hogy infrastrukturális beruházásaikat finanszírozzák, míg a hitelintézetek azzal számoltak, hogy ezek a hitelek biztonságos befektetésekbe mentek. Szakértők úgy látják, hogy a gyakorlat miatt hatalmasra duzzadhat a rossz hitelek aránya mind a kínai bankok mérlegeiben, az önkormányzatokat esetében pedig az eladósodás veszélye fenyeget, ugyanis túlságosan bőkezűen szórták a pénzt, ennek megtérülésére nincs sok esély.

Elemzők szerint a garancia eltörlésével a pekingi vezetés elejét akarja venni egy hatalmas hitelpiaci bedőlésnek, emellett jelzés értékű lehet az is ahogy a központi kormányzat megregulázza az önkormányzatokat. Ez annak a jele, hogy a korábbi hitelgyakorlatot nem folytathatják sem a bankok, sem az önkormányzatok. A jüan felértékelésére már tavasszal készülhet a PBOC.

A jegybank most azt tanulmányozza, hogy milyen időzítéssel lehetne visszatérni a „normális” monetáris politikai mederbe. Szakértők szerint a kínai kormány egyelőre nem szánta el magát az árfolyam politikai változtatásra, amelyet egyébként a külföldről jövő politikai nyomás is akadályoz, de belső jegybanki és pénzügyminiszteri körökben egyre többen hangoztatják a felértékelés fontosságát.

 A politikai motivációk mellett gazdasági érvek is szólhatnak a jüan erősödése mellett, így a fogyasztói árindex várható emelkedése, amely bár januárban elmaradt az előzetes várakozásoktól - a pénzromlás üteme nem haladta meg az 1,5 százalékot – de a legtöbb piaci felmérés szerint februárra 2,5 százalékra gyorsulhat a fogyasztói áremelkedés. Közgazdászok most azt számolják, hogy mikor és mekkora lépésekben van esélye a jüan felértékelésének.

Nouriel Roubini, a New Yorki Egyetem professzora a hétvégén úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy szerinte az idei második negyedévben elengedik a jüant a dollártól, amely első lépésben 2 százalékot fog erősödni, majd később, az év hátralevő részében további 1-2 százalékos kapaszkodásra van még esély. Roubini jóslatánál konkrétabb a Bloomberg konszenzusa, amely 5 százalékos jüanerősödést jelez a következő 12 hónapra.

garancia PBOC jüan kamat
Kapcsolódó cikkek