„Ez a korrekció azonban semmiképp nem nevezhető szokatlannak, és nem jelenti a hosszú távon felfelé ívelő trendek végét” – állítja Jürgen Maier, a Raiffeisen Capital Management részvényalap-kezelője. Bár a részvényárfolyamok már nem tudnak további jelentős növekedést elérni, a legtöbb feltörekvő piac eredményeit alátámasztó fundamentális tényezők változatlanul jók, sok esetben jobbak, mint valaha. Ezt igazolják a 2010-re előre jelzett konjunktúramutatók is: míg a legfejlettebb piacokon csak kisebb, 1,4-2,5 százalékos GDP-növekedés várható, addig egyes feltörekvő országokban, például Brazíliában, Indiában és Kínában ezeknek az értékeknek a kétszeresére, sőt háromszorosára emelkedhet a gazdaság növekedésének az üteme.
A Raiffeisen elemzése szerint ma a feltörekvő piacok jelentik a globális növekedés erős motorját, ezek az országok már csaknem 80 százalékban járulnak hozzá a világgazdaság bővüléséhez. A feltörekvő piacok még 2009-ben, a válság évében is el tudtak érni némi GDP-növekedést, miközben a fejlett országokban volt. E tekintetben ugyanis a növekvő belföldi lakossági fogyasztás, valamint a vállalatok tartósan jó eredménynövekedése a meghatározó. A feltörekvő piacok exportvolumene összességében alig marad el a 2008. évi csúcseredményektől, a BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) összesített importvolumene pedig időközben már felülmúlta az USA importadatait is, ez a belső fogyasztás élénkülésére utal. Ezen túlmenően a feltörekvő piacoknak több fejlett ipari országénál is kedvezőbb a népesség- és munkabérszerkezete, komoly fejlesztési lehetőségeket kínálnak az infrastruktúra területén, továbbá bőséges nyersanyagkészlettel, valamint sokkal biztosabb és megalapozottabb államháztartással büszkélkedhetnek.
Az értékelések szempontjából ráadásul a feltörekvő piacok részvényárfolyamai még a hatalmas növekedések ellenére is elfogadhatók, ugyanis általában még mindig a fejlett ipari országok részvényárfolyamszintjei alatt helyezkednek el. A várt eredménynövekedés előreláthatólag igazolja majd a jelenlegi árfolyamszinteket, sőt sok esetben ezeken jóval túlmutat majd – emeli ki Maier.
Mivel az egyes feltörekvő országok természetesen más és más tekintetben függnek egymástól és a nagy gazdasági térségektől, az előttük álló kihívások is különböznek egymástól. Mindez azonban Maier szerint nem befolyásolja a feltörekvő országok átlagon felüli, hosszú távú hozamkilátásait. VG