Az és a Nemzetközi Valutaalap által bő egy hete jóváhagyott 750 milliárd eurós segélycsomag hírére az egész kontinensen megnyugodtak a piacok, emelkedtek a tőzsdék és Magyarországon is csökkentek a hozamok.
Az éven túli lejáratú magyar állampapírok esetében több mint fél százalékpontos zuhanást regisztráltak a múlt hét elején. Az éven túli hozamok 54–62 bázisponttal estek viszsza, s ezzel a 6,37–6,87 százalékos sávba sorolódtak át. A kincstárjegyeknél a várható fizetség 5,05–5,15 százalék közötti tartományban ingadozott az uniós mentőcsomag hírére. A magyar állampapírok bankközi piacán a múlt hét vége felé azonban már alig mozdultak a hozamok. Nem tekint optimistán a következő hónapok elé Barcza György. A K&H vezető elemzője úgy véli, nem tesz jót az állampapír-piaci kilátásoknak az európai események alakulása. Hiába született meg a mentőcsomag, az Európai Központi Bank abbahagyta az állampapírok felvásárlását. Itthon új kormány alakul, amelyről már most lehet tudni, hogy az elődje által vállalt államháztartási hiánycélt nem fogja tartani, miközben Magyarország európai viszonylatban is a legeladósodottabb államok közé tartozik. A Nemzetközi Valutaalappal biztosan lehet egyezkedni, de a befektetőket ez nem hatja meg – fogalmaz Barcza György. Szerinte a közéletben kellene elfogadottá válnia annak, hogy szigorú intézkedésekre van szükség a rendkívüli eladósodottság viszszaszorítására. Benne van a lehetőségekben a jegybanki kamatemelés is, az év végére akár újra felkúszhat 6 százalékra a központi irányadó ráta – vélekedett.
Másképp látja a helyzetet a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője. Török Bálint szerint az újonnan alakuló kormánynak nincs sok köze az állampapír-piaci helyzet alakulásához. A következő időszakban az lesz a meghatározó a befektetők körében, hogyan rendeződik a görög helyzet és a hasonló tagállamok – így Magyarország – sorsa.
Török Bálint biztosra veszi, hogy a magyar államadósság rövid távon nem csökken, a piac viszont akár már a minimális túlköltekezést is nehezen tolerálja. Az elmúlt időszak hozamcsökkenése megállt, s a brókerház elemzője szerint egyhamar nem valószínű hasonló folyamat. A szakember inkább a hozamok stagnálását várja, sőt, az emelkedést sem tartja kizártnak. A jegybanki kamatemelést azonban ő is valószínűsíti, az eddigi csökkentési pálya folytatása azonban megítélése szerint semmiképpen sem indokolt. HÉ